Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın özerk bölgelerinin borç yükü, nakit sıkıntısı çeken yerel yönetimlerin hükümete planlanan kurtarma fonunu hızlandırma çağrısında bulunması ile birlikte, yılın ikinci yarısında artmaya devam etti.

İspanya Merkez Bankası'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göra, bölgelerin borç yükünün gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYİH) oranı, yılın ilk çeyreğindeki yüzde 13.8 seviyesinden, ikinci çeyrekte yüzde 14.2'ye çıktı. Ülkede genel kamu borç yükü ise yüzde 72.9'dan yüzde 75.9'a yükseldi.

İspanya'da özerk bölgeler ülkenin mali yüküne katkıda bulunuyor ve hükümet, bu bölgelerin borç itfalarını karşılayabilmeleri için bir kurtarma fonu kurdu. İspanya halihazırda bankaları için 100 milyar euro (130 milyar dolar) tutarında kurtarma kullanıyor ve ülkenin, Avrupa Merkez Bankası'nın borçlanma maliyetlerini düşürmek için tahvil alımını başlatacak hareket olan tam yardım isteme durumunun gerçekleşebileceği spekülasyonu güçleniyor.

Frankfurt'ta Commerzbank AG ekonomisti Ulrike Rondorf, "İspanya, Avrupa Merkez Bankası tahvil alım programını kullanabilecek ilk aday" dedi ve "Ekonomik olarak bu zor ortamda hanehalklarını konsolide olması bir sorun olarak kalmaya devam ediyor. İspanya'nın bütçe açığı hedefini bu yıl yakalayabileceğini düşünmüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bölgelerin büyük bölümünün kamu piyasalarından çıkması ile birlikte, yerel hükümetler, merkezi hükümete Temmuz ayında oluşturmaya başladığı fonu uygulamaya koyması çağrısında bulunuyor. Ekonomi Bakan Yardımcısı Fernando Jimenez Latorre, bu hafta yaptığı açıklamada, bankalara özel tahvil satışı ve ulusal piyango kuruluşundan gelen kredilerden fonlanan bu imkanın Ekim ayında işlemeye başlayacağını kaydetti.