Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de perakende satışlar, Ağustos ayında son altı ayın en hızlı artışını gerçekleştirdi. Bu durum, ekonominin en büyük parçasında daha büyük çaplı bir gerileme olacağı yolundaki endişeleri azalttı.

Perakende satışlar Ağustos ayında yüzde 0.9 arttı. Bu veri, Temmuz ayı için, yüzde 0.8 artıştan yüzde 0.6 artışa revize edildi. Bloomberg News'un anketine katılan 84 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, perakende satışların yüzde 0.8 artması bekleniyordu. Otomobil talebi artarken, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, benzin istasyonlarını gelirlerini yükseltti. Okullar açılmadan önce yapılan alışveriş ise yavaşladı.

İstihdam ve ücretlerdeki küçük çaplı artışlar ile birlikte yüksek gıda ve akaryakıt fiyatları, hanehalklarının finansmanını olumsuz etkiliyor ve bu durum, Kohl’s Corp. ve Macy’s Inc. gibi perakendecilerin işlerinde zorluklar yaratıyor. İstihdam piyasasındaki zayıf seyir, Fed'in politika yapıcılarının dün büyümeyi desteklemek için ilave adımlar atmasına neden oldu.

Detroit'te Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomisti Russell Price, "Harcamalarda bazı artışlar ve olumlu rakamlar görebiliriz, ancak bunlar sürdürülebilir olarak görülemez" dedi ve "Denklemin gelir tarafı çok zayıf "şeklinde görüş bildirdi.