Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Hazine tahvilleri, enflasyon bekleyişlerinin Fed'in dün ekonomiyi desteklemek için yeni bir tahvil alım programını uygulamaya koyması ile artmasının ardından değer kaybetti. Bu hareket sonucu, 30 yıl vadeli tahvillerin faizi son dört ayda ilk kez yüzde 3 seviyesini aştı.

Traderların borçlanma kağıdı vadesi boyunca enflasyon bekleyişlerinin bir göstergesi olan 10 yıl vadeli tahviller ile bu kağıtlarla karşılaştırılabilir vadedeki Hazine Enflasyondan Korunmalı Menkul Kıymetlerin faizleri arasındaki fark son 16 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Hazine tahvilleri, tüketici fiyatları ve perakende satışlar verilerinin Ağustos ayında yükselmesi ile birlikte düşük seviyelerde kaldı. Fed dün yaptığı açıklamada, her ay 40 milyar dolarlık mortgage destekli borçlanma kağıdı alacağını duyurmuştu.

New York'ta BNY Mellon Corp.'un sermaye piyasaları biriminde ABD Hazine tahvilleri müdürü Dan Mulholland, "Merkez bankası politikaları enflasyonist" dedi ve "Bu nedenle, getiri eğrisinin uzun tarafı desteği kaybetti. Fed gerçekten dün, uygulayacağı para politikası ile piyasaya bazukayı koydu" şeklinde görüş bildirdi.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvillerin faizi dokuz baz puan ya da 0.09 yüzde puanı artarak, New York saati ile 08:47'de yüzde 1.82'ye yükseldi. Bu kağıdın faizi, gün içinde, 11 baz puan ile 27 Temmuz'dan bu yana en hızlı günlük çıkışını gerçekleştirdi. Ağustos 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.625 faizli tahvillerin fiyatı 27/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 8.44 dolar düşerek 98 1/4'e indi.

ABD'nin 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi 10 baz puan artarak yüzde 3.03'e çıktı. Bu kağıdın faizi yüzde 3.05'e kadar yükselerek 10 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. 30 yıl vadeli tahviller, vadelerinin uzun olmasından dolayı, daha kısa vadeli tahvillere nazaran enflasyona daha duyarlı hareket ediyor.