Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işletme stokları Temmuz ayında, şirketlerin stoklarını talebe paralel artırmasının etkisi ile son altı ayın en hızlı artışını gösterdi.

Haziran ayında yüzde 0.1 artan işletme stokları, Temmuz ayında yüzde 0.8'lik bir artış gerçeçekleştirdi. fabrikalardan, toptancılardan ve perakendecilerden yapılan satışlar ise, önceki ay yüzde 1.2 düştükten sonra Temmuz ayında yüzde 0.9 yükseldi.

Büyümedeki artışa destek olan stokların tekrar ikmali bu yıl, küresel yavaşlama ve ABD'de vergilerin artırılması ve harcamaların kısılmasına dayanan mali uçurum dolayısıyla yavaşlayabilir. Perakendecilerin stokları Temmuz ayında, satışların yavaşlaması ile birlikte arttı. Bu durum, perakendecilerin fabrikalara daha az sipariş vereceğini işaret ediyor.

Holland, Pennsylvania'da Naroff Economic Advisors Inc. başkanı  Joel Naroff, "Aşırı stoklar eritilmeli" dedi ve "Bu durum, üretimde daha da kesinti olacağı anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut satış hızı ile, işletmelerin elinde 1.28 ayı karşılayacak mal var. Bu oran Haziran ayında 1.29 seviyesindeydi.

Bugün açıklanan diğer bir veri olan perakende satışlar, Ağustos ayında, otomobil talebinin artması ve yüksek akaryakıt fiyatlarının benzin istasyonlarının cirosunu artırmasının etkisi ile yükseldi.