Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de hisse senetleri, Fed'in mortgage destekli tahvil alımı yapacağını duyurmasının riskli varlıklara talebi artırması sonucu ikinci haftayı da kazançla geçirdi. Bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Emtia, finans ve sanayi sektörü hisseleri, S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sanayi grubu içinde en çok kazandıran sektörler oldu. U.S. Steel Corp ve Caterpillar Inc. en az yüzde 5.7'lik yükselişler gerçekleştirdi. Bank of America Corp., Almanya Anayasa Mahkemesi'nin Euro Bölgesi kurtarma fonunun yolunu açmasının desteği ile yüzde 8.5 prim yaptı. Apple Inc., iPhone ürününün yeni versiyonunu takdim etmesinin ardından yüzde 1.6 yükselerek rekor seviyeye çıktı.

S&P 500 Endeksi geçen hafta yüzde 1.9 yükselerek 1,465.77 puandan kapandı ve iki haftalık kazancını yüzde 4.2'ye genişletti. Endeks, Ekim 2007'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 6.8 uzağında. Dow Jones Endeksi ise 286.73 puan ya da yüzde 2.2 yükselerek 13,593.37 puana çıktı.

San Francisco'da BlackRock Inc.'nin IShares birimi küresel şef yatırım stratejisti Russ Koesterich, "Doğru gidebilecek herşeyin doğru gittiği iyi bir dönem geçirdik" dedi ve "Ralli politika yapıcıların adımlarından dolayı gerçekleşti ve belki beklenenin biraz da ötesine geçti" değerlendirmesinde bulundu.

Hisse senetleri, Fed'in 13 Eylül'deki toplantısında, ekonomiyi desteklemek için ayda 40 milyar dolarlık ucu açık mortgage destekli tahvil alımı ile uzun vadeli varlıklarını genişleteceğini açıklamasının ardından ralli yaptı. Hisseler ayrıca, Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin Avrupa'nın daimi kurtarma fonuna yönelik itirazı reddetmesinden de destek buldu.