Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları, Fed'in ekonomiyi desteklemek için QE3 olarak da adlandırılan üçüncü tur varlık alım programını açıklamasının etkisi ile euro karşısında son 11 ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. 

Dolar öte yandan, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) önceki hafta bölge borç krizini bitirmek için sınırsız tahvil alımına gideceğini açıklamasının ardından, euro karşısında Ekim 2010'dan bu yana en uzun süreli haftalık düşüş serisini yaptı. Dolar, yen karşısında ise, Japon yetkililerin ülke para birimindeki güçlenmeyi durdurmak için piyasalara müdahale edebileceklerinin işaretini vermesinden önce son yedi ayın en düşük seviyesini gördü. Japonya Merkez bankası 19 Eylül'de para politikası toplantısı yapacak.

New York'ta Miller Tabak şef ekonomik stratejisti Andrew Wilkinson, "Fed'in politika açıklamasındaki değişim, risk seven yatırımcılar için memnuniyet verici bir sürprizdi" dedi ve "Perde arkasındaki diğer bir faktör de, euroyu korumak için en sert adımını atan Avrupa Merkez Bankası'ydı" şeklinde görüş bildirdi.

Wilkinson, euronun yıl sonunda 1.3540 dolar seviyesine ralli yapmasını beklediğini sözlerine ekledi.

ABD doları euro karşısında, Cuma günü 1.3169 dolar ile son dört ayın en düşük seviyesine inmesinin ardından, geçen hafta yüzde 2.5 kaybederek 1.3130 dolara geldi. ABD para birimi yen karşısında, 13 Eylül'de 77.13 ile 9 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra toparlandı ve yüzde 0.2 yükselişle 78.39 seviyesine geldi. Euro yen karşısında yüzde 2.7 değer kazanarak 102.93 yen seviyesine çıktı.