Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İşadamları ''eş onayı''ndan dertli

İşadamları ''eş onayı''ndan dertli

"Yeni Borçlar Kanunu"nun eşlerden birinin kefil olabilmesi için diğerinin iznini gerekli kılan maddesi tartışma konusu oldu

Giriş: 16 Eylül 2012, Pazar 11:30
Güncelleme: 17 Eylül 2012, Pazartesi 09:00

Temmuz ayında yürürlüğe giren ''Yeni Borçlar Kanunu''nun eşlerden birinin kefil olabilmesi için diğerinin iznini gerekli kılan 584'üncü maddesi iş hayatında tartışma konusu oldu. Kefil olabilmek için her seferinde eşinden onay almak durumunda olan işadamlarından bazıları, maddenin ticaretin hızını yavaşlattığı ve bürokrasi yarattığı görüşünde.

Ticaret hayatını düzenleyen ve yarım asırdan fazladır yürürlükte olan Türk Ticaret ile Borçlar kanunlarının ihtiyaçlara ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmiş hallerinin 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi, iş dünyasına büyük kolaylıklar getirirken, bazı maddeler uygulamada tartışmaları beraberinde getirdi.

İşadamları, özellikle Borçlar Kanunu'nun eşlerden birinin kefil olabilmesi için diğerinin iznini gerekli kılan 584'üncü maddesinin eşler arasında tartışmalara yol açtığını ve bürokrasi yarattığını öne sürerek, yeniden düzenlemesi gerektiğini belirtiyor.

-''Madde ailevi sorunlara yol açmaya başladı''-

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkan Yardımcısı Mansur Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Ticaret ile Borçlar kanunlarının günün ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesini iş dünyasının memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, özellikle Türk Ticaret Kanunu'nun yasalaşma sürecinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini dikkate almasının çok önemli olduğunu söyledi.

Özdoğan, Borçlar Kanunu'nun da birçok kolaylık ve rahatlığı beraberinde getirdiğini belirterek, kamuoyunda özellikle ''eş onayı'' olarak bilinen 584'üncü maddenin uygulanmasında sorunlar yaşandığına dikkati çekti.

Son dönemde bazı işadamlarının ticari yaşamın gereği olan kefillik için eşinden onay almakta zorlandığı bilgisinin kendilerine geldiğini aktaran Özdoğan, ''Bu madde ailevi sorunlara yol açmaya başladı. Kanunun yaklaşık 2 aydır yürürlükte olmasına rağmen bu sorunların ortaya çıkması ilerisi için bizi kaygılandırıyor. Ailenin ekonomik varlığının korunmasını hedefleyen bu madde nedeniyle maalesef aileler dağılabilir. Tanınan birçok işadamı da bu konudan haklı olarak dertli. Çünkü akreditif açtırırken bile onay gerekli. Eşler arasında tartışma yaşanmaması ve ticaret ve yatırımların hızının yavaşlamaması için 'eş onayı' maddesinde düzenleme şart. Sorunun aşılması için belli bir limite kadar izin alınmaması da dahil her türlü çözüm göz önünde bulundurulmalı'' dedi.

-''Belli limite kadar izin gerekmeyebilir''-

Ankara Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek de Borçlar Kanunu'nun değişmesinin elektronik ticaretinin yaygınlaştığı günümüzde Türkiye için bir zorunluluk olduğunu belirterek, Kanunun 1 Temmuz'da yürürlüğe giren yeni halinin genel itibariyle toplumun ihtiyacına cevap verebilen nitelikte olduğunu söyledi.

Kanunun eşlerden birinin kefil olabilmesi için diğerinin iznini gerekli kılan 584'üncü maddesinin uygulamada bazı sıkıntıları beraberinden getirdiğini gözlemlediğini ifade eden Prof. Dr. Akipek, eşlerin izin vermemesinin, karşılaşılan bir sorun olmaya başladığına dikkati çekti.

Kanun koyucunun, bu maddede ailenin korunması ya da bireyin sözleşme özgürlüğü seçeneklerinden, ailenin korunmasından yana tercihte bulunduğunu dile getiren Akipek, şunları kaydetti:

''Benim kişisel fikrim sözleşme özgürlüğünden yana. Kanun koyucu ise aileyi öncelik olarak kabul etmiş. Burada da ailenin ekonomik varlığının korunması hedefleniyor. Söz konusu maddeyle ailenin ekonomik varlığı korunuyor ama uygulamada sorunlar da yaşanıyor. Madde bu haliyle sıkıntılara yol açmaya devam edecek gibi görünüyor. Kanunu aldığımız İsviçre'de limit uygulaması yok fakat biz kendi yaşam koşullarımızı dikkate alarak bu konuda bir limit koyabiliriz. Belli limite kadar eşin izni gerekmeyebilir. Bu yöntem soruna biraz da olsa çözüm olabilir.''