Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin büyüme üzerindeki baskısının daha da çok hissedildiğinin sinyalini vermesi beklenen verilerin öncesinde euro, yene karşı 4 ayın zirvesinden gevşedi.

Euro, Almanya'da bugün açıklanacak olan ve bu yılın en düşüğüne işaret etmesi beklentisinin öne çıktığı yatırımcı güveni verisinin öncesinde önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında değer kaybetti. Yen talepleri ise Japonya Merkez Bankası'nın, ihracatçılara zarar veren yendeki yükselişini kontrol altına almak üzere parasal teşvik önlemlerini genişleteceği spekülasyonundan ötürü sınırlı oldu.

Euro Bölgesi ekonominin kemer sıkma önlemlerinden ötürü kötüleyeceğini öngören Mitsubishi UF Morgan Stanley Securities Co.'nun kıdemli forex ve sabit gelir stratejistlerinden Daisaku Ueno, yatırımcıların Avrupa ekonomisindeki kötüleşmeyi ve borç krizinin temelinin ne kadar derin olduğunu görmesiyle euronun düşme ihtimalinin daha olası olduğunu söyledi.

Euro, dün yen karşısında 103.86 düzeyinden 9 Mayıs'tan bu yana en yükseğini kaydetmesi sonrasında bugün  yüzde 0.3 değer kaybederek 102.93 seviyesine geriledi. Avrupa'nın ortak para birimi euro, dolar karşısında ise yüzde 0.1 zayıflayarak 1.3099 seviyesine düştü. Yen, dün dolar karşısında 78.93 seviyesinden 7 Eylül'den bu yana en zayıf değerini alması sonrasında bugün yüzde 0.2 primle 78.58'e çıktı.

Almaya'nın ZEW Avrupa Ekonomi Araştırmaları Merkezi'nin yatırımcı güveni endeksinin Eylül'de -20 puan geleceği tahmin ediliyor.