KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Borsası, Japonya ile arasındaki diplomatik krizin ticarete zarar vererek, ekonomik yavaşlamayı derinleştireceği kaygısıyla son 2 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Toyota Motor Corp. gibi Japon otomobil üreticileri ile ortaklık iştirakları bulunan Guangzhou Automobile Group Co., Çin'deki Otomobil Satıcıları Birliği'nin, Japon arabaları satan kuruluşların bazı mağazalarını saldırıların sonrasında kapadığını söylemesiyle rekor düşük seviyeye işaret etti. Zijin Mining Group Co. ve Jiangxi Copper Co., 10 sektör grubu arasında en sert düşen metal üreticileri arasındaki değer kaybına öncülük etti.

Tarihe bakıldığında, ne zaman bir huzursuzluk olsa, hisselerin belirsizlikten ötürü düştüğünü hatırlatan Central China Securities Holdings Co.'nun stratejistlerinden Zhang Gang, merkez bankasından hiçbir yeni teşvik olmadan yatırımcıların satışlara devam edeceğini, hisselerin de düşeceğini söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 2,065.26 puana gerileyerek, 6 Eylül'den bu yana en düşük kapanışına yöneldi. CSI 300 Endeksi ise yüzde 0.6 düşüşle 2,244.20 puana indi. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.6 düştü. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.7 aşağıda kapandı.

Şanghay Bileşik Endeksi bu yıl hükümetin para politikasını yeterince gevşetmediği ve yavaşlamayı kontrol altına alacak teşvikleri yeterince hızlı devreye sokmadığı endişesiyle yüzde 6.1 geriledi. Endeks, tahmini kazançların 9.5 katından işlem görerek, 2006'dan bu yana olan ortalaması 17.5 katının altında seyrediyor.

Advertisement