Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mizuho Securities Co.'nun analizine göre Japonya Merkez Bankası'nın yen basması, Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın para yaratımının gerisinde kalması, yenin rekor düzeye tırmanma riskini artırıyor.

Tablolar Japonya'nın dolaşımdaki yen miktarının göstergesi olan para tabanının, Lehman Brothers'ın iflas ederek Fed'i tahvil almaya ittiği Eylül 2008'den bu yana ABD ve Euro Bölgesi'denkilerden daha yavaş genişlediğini gösteriyor. Bu süreçte dolar ve euro zayıflarken, yen yüzde 27 değerlendi.

Yen, 13 Eylül'de Fed'in aylık 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımları yapmasını öngören 3. tur parasal genişleme programını ilan etmesiyle dolar karşısında 77.13 düzeyinden 7 ayın en yüksek seviyesine tırmanarak, 2. Dünya Savaşı sonrası rekoru olan 75.35 düzeyine yaklaştı. Avrupa Merkez Bankası ise önceki hafta yeni tahvil alım planını açıklamıştı.

Para tabaları karşılaştırıldığında BOJ'un eğrinin gerisinde kaldığına dikkat çeken Mizuho Securities'in Tokyo'daki Döviz stratejistlerinden Kengo Suzuki, yen 77 seviyesinin üzerine çıkarsa, rekorun ufukta belireceğini öngördü.

2 gün sürecek olan para politikası toplantısına bugün başlayan BOJ'un Japon hükümeti tahvilleri, kurumsal tahviller ve hisse senedi fiyatlarından oluşan varlıkları hedefleyen 45 trilyon yenlik varlık alım pogramı bulunuyor. Bloomberg anketine katılan 21 ekonomistin 16'su BOJ'un Ekim'e kadar parasa genişlemeye gitmesini, 5'i ise bu toplantıda daha esnek politikaları benimsemesini bekliyor.

Güçlü yen, Japonya'daki ihracatçıları olumsuz etkiliyor. Japonya geçtiğimiz yıl birçok kez yeni aşağı çekmek üzere döviz piyasalarına müdahale etmişti.