Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Reuters'in kıdemli bir Yunan politikacıya dayandırdığı açıklamaya göre Atina'nın bir sonraki kurtarma fonunu alabilmek için haftalardır uluslararası troyka ile yaptığı görüşmeler çok yakında mutlu sonla tamamlanabilir.

Başlangıçta Yunan politikacıların teklif ettiği ve 4 milyar euroluk bir kesinti öngören kemer sıkma politikasını reddeden Troyka, son olarak önlerine sunulan ve 9.5 milyar euroluk kesinti hedefleyen plana yeşil ışık yakmış görünüyorlar.

İsminin gizli tutulmasını isteyen Yunan politikacı, görüşmelerin hala devam ettiğini ve arada çok az bir farkın kaldığını dile getirdi.

Politika yapıcıların Troyka ile görüşmelerde ilerleme kaydetmesine rağmen, muhtemel bir anlaşmanın Yunanistan'a barışcıl bir hava getireceğini söylemek zor.

Başbakan Antonis Samaras'ın solcu koalisyon ortakları da dahil olmak üzere bir çok sendika ve çalışanlar yeni kemer sıkma paketinin getireceği kesintilere karşı şimdiden protesto hazırlıkları içerisine girmiş durumdalar.

Hükümetin yeni sunduğu plana göre aylık maaşlar, emeklilik maaşları, engellilere yardım ve sosyal hizmetler gibi bir çok alanda kesintilere gidilecek.

Yunanistan'ın önümüzdeki günlerde kurtarma paketinden ne kadar faydalanabileceği ise Troyka'nın, ülkedeki mali ve siyasal ilerleme üzerine yazacağı raporun ardından belli olacak. Yunan politika yapıcılar, muhtemel bir pozitif raporun, Avrupa'dan borç ödemeleri konusunda daha fazla destek bulunmasına yardımcı olmasını da umuyorlar.