Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro liderlerinin borç krizinin çözümüne ilişkin yine anlaşmazlık yaşaması Asya'daki ihracatçıların kazanç görünümünü olumsuz etkiledi; Asya Borsaları düşüş kaydetti.

Satışlarının yüzde 30'unu Avrupa'da gerçekleştiren fotoğraf makinası üreticisi Canon Inc. yüzde 3.7 değer kaybetti. Dünyanın en büyük 3. maden şirketi Rio Tinto Group, bakır fiyatlarının, ham maddeleri aşağı çekmesiyle yüzde 2.3 düştü. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., JP Morgan Chase&Co.'nun hisse tavsiyesini düşürmesiyle yüzde 1.9 geriledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 123.15 puana düştü. Endekste değer kazanan her 4 hisseye karşılık 5 hisse değer kaybetti.

Endeks bu çeyrekte Avrupa, ABD, Japonya, ve Çin'inin ekonomik büyümeyi teşvik etmek üzere harekete geçmesiyle yüzde 5.4 yükseldi.

Önümüzdeki ayda konsolidasyon bekleyen UBS AG'nin Avustralya'da varlık  yönetimi birimi yatırım stratejisi müdürü George Boubouras, Avrupa'da hâlâ bazı zorlukların olduğunu, çeyreğin sonuna yaklaştıkça yatırımcıların portföylerinde de kâr realizasyonu ve portföy rotasyonunu kapsayan ince bir ayara gideceğini belirtti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.2, Avustralya'daki S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 ve Singapur'un Straits Times Endeksi yüzde 0.1 düştü.