Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi liderleri arasındaki görüş ayrılığının, borç krizinin çözümünü yavaşlatacağı endişelerinin yeniden gün yüzüne çıkmasıyla gelişen piyasa hisseleri değer kaybetti.

Samsung Engineering Co., Güney Koreli inşaatçıların hedeflerini tutturamayacağı endişesiyle düştü. KB Financial Group Inc. 1 ayın en sert düşüşünü kaydetti. Novatek Microelectronics Corp., Bank of America'nın şirketin hisselerinin notunu yükseltmesi üzerine son 2 yılın en  yüksek seviyesine sıçradı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşüşle 1,004.59 puana geriledi.Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, haftasonu Euro Bölgesi'ndeki bankacılık sektörü için ortak bir denetleme kurumunun oluşturulmasının zamanlamasına ilişkin görüş ayrılığı yaşadı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde temsili bulunan 21 ülke, ihracatının yüzde 30'unu Avrupa Birliği'ne yapıyor.

Olumlu haberlerin azlığına ve aşağı yönlü risklerin yüksekliğine dikkat çeken K&N Kenanga Holdings Bhd.'nin fon yöneticilerinden Tan Lip Kwang, kötü haberlerin Merkel ve Hollande'ın görüş ayrılığı gibi büyük olabileceğini söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.4 düştü. Vietnam'ın VN Endeksi, ülkede enflasyonun hızlanmasıyla yüzde 1.1 geriledi ve en çok düşen Asya Borsası oldu. FTSE Malezya Endeksi yüzde 0.8 düşüş kaydetti. Ringgit, dolar karşısında değer kaybederek, gelişen piyasa paralarını aşağı çekti. Regülatörlerin hisseleri desteklemeye yönelik harekete geçeceği spekülasyonu üzerine Çin Borsası, erken saatlerde 2009'dan bu yana en düşüğüne sürükleyen kayıplarını telafi etti.

Sanayi ve temel tüketim hisseleri göstergeleri yüzde 0.4'er kayıpla, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin en çok kaybedeni oldu. Endeks bu yıl yüzde 9.4 kazançla, yüzde 13 kazanç sağlayan MSCI Dünya Endeksi'nin gerisinde kaldı. Gelişen piyasalar endeksi, tahmini kazançlarının 11.2 katından, MSCI Dünya Endeksi ise 13.4 katından fiyatlanıyor.