Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveni eylül ayında, Euro Bölgesi borç krizinin ekonomik görünümü olumsuz etkilemesi ile birlikte beklenmedik bir düşüş gösterdi ve beşinci ay üst üste aşağı yönde hareket etti.

Münih'te İfo enstitüsünün, iş dünyasının 7,000 üst düzey yetkilisine dayandırdığı güven endeksi, Ağustos ayındaki 102.3 seviyesinden eylül ayında 101.4 seviyesine düştü. Bloomberg News'un anketine katılan 37 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 102.5 seviyesine çıkması bekleniyordu.

Avrupa'daki borç krizi, 17 Euro Bölgesi ülkesinin en az beşinin resesyona girmsine neden oldu ve Almanya'nın ihracatına yönelik talebi olumsuz etkiledi. Ancak tahvil ve hisse senetleri halen, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin, euronun dağılacağı spekülasyonunu ortadan kaldırmak ve Euro Bölgesi'nde faizleri kontrol altına alabilmek için açıkladığı sınırsız tahvil alım programı ile birlikte, ralli yapmış durumda.

Dusseldorf'ta Bankhaus Lampe KG başekonomisti Alex Krueger, "Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım kararı, euronun çökme olasılığını önemli ölçüde düşürdü" dedi ve "Öte yandan, Alman şirketleri halen temkinli ve daha az yatırım yapıyor" şeklinde görüş bildirdi.

İfo'nun cari durum endeksi 111.1'den 110.3'e düşerken, beklentiler endeksi 94.2'den 93.2'ye düştü ve Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Euro veri açıklandıktan sonra, dolar karşısında çeyrek sentin üzerinde düşerek 1.2924 dolar ile 12 eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördü.