Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Birliği yasakoyucuları paneli bugün üç kıtadan bankacılık regülatörlerine, yetkililerin faiz manipülasyonu kültürünü neden alt edemediklerini soracak.

AB Finansal Hizmetler Başkanı Michel Barnier, ABD Emtia Vadelileri İşlem Komisyonu Başkanı Gary Gensler ve Uluslararası Sermaye Piyasaları Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Masamichi Kono ile birlikte Avrupa Parlamentosu paneline ifade verecek.

500 trilyon dolarlık varlığın gösterge faizi olan Libor'a duyulan güven, Barclays Plc'nin Haziran'da manipülasyon yaptığına hükmedilerek cezalandırılmasının ardından dibe vurdu. Libor skandalı, finansal siteminin denetlenmesi çağrılarını yeniden gündeme getirerek, bankalararası faiz oranlarına ilişkin soruşturmaları, siyasi ajandanın en üst sıralarına taşıdı.

Bankacılık sektöründeki kültürün değişmediğini söyleyen İngiliz İşçi Partisi yetkilisi Arlene McCarthy, bu kültürün, regülasyon başarısızlıklarından nemalandığını ve cesaretlendiğini söyledi.

Barclays Pcl, kâr amacıyla Libor manipülasyonu yaptığını kabul etmesinin ardından ABD ve İngiltere'deki regülatörler tarafından 290 milyon sterlin ile en büyük para cezasına tabî tutulmuştu.