Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, uluslararası topluluğun zor durumdaki Euro Bölgesi ülkelerine finansal olarak da yardımcı olmasının ve bu ülkelerde uygulanan kurtarma programlarının esnek olmasının gerektiğini savundu.

IMF Başkanı, hiçbir ülkeyi hedef göstermeden, uluslararası topluluğun, bu ülkelerin gösterdiği büyük çabanın farkına varmasının ve onlara ihtiyaçları olan desteği vermesinin gerektiğinin altını çizdi.

IMF olarak, bu desteğin doğru zamanda ve olabildiğince esnek bir şekilde verilmesinin gerektiğini düşündüklerini belirten Lagarde, bunun bazı ülkelerde kemer sıkma hızlarının yavaşlatılarak, hedeflerden çok önlemlere odaklanılması anlamına geldiğini söyledi. Lagarde, kemer sıkma ve büyüme amaçlarının dengelenebileceğini, ikisinin birbirinden bağımsız olmayabileceğini ifade etti.

Yunanistan'ın borcu bütçe önlemleriyle çözülemez

Christine Lagarde, Yunanistan'ın finansal açığının, bütçe önlemleriyle çözülemeyeceğini, zayıf ekonomi ve geç kalan özelleştirmelerin mali durumu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Yunan hükümeti ve Troyka Heyeti arasında görüşülen 11.5 milyar euroluk ekstra kesinti kaynağı bulunmasına yönelik çabaların, Yunanistan'ın 130 milyar euroluk kurtarmasıyla yeniden yoluna devam etmesi için yeterli olmayacağını savundu.

Finansal açığın makroekonomik durum ve özelleştirmelerdeki temel gecikmelerden kaynaklandığının altını çizen Lagarde, Yunanistan'ın borcunun denklemin bir parçası olarak çözülmesinin gerektiğini belirtti.

Yunanistan ve ülkenin uluslararası kreditörleri geçtiğimiz hafta kemer sıkma paketi konusundaki sonuçsuz tartışmalara 1 hafta ara vermeye karar vermişti. Lagarde'ın açıklamaları, kararın, bu önlemlerin ötesine gidebileceğinin sinyalini verdi.

IMF, Yunanistan için ekstra finansman kaynağının Avrupa'dan gelmesinin gerektiğine işaret etti. Fonun Mart ayındaki raporunda, Yunanistan'ın Avrupa'dan daha fazla yardıma ya da daha fazla borç yapılandırmasına ihtiyacının olabileceği belirtilmişti.