Gelir farkı Çin'i tehdit ediyor
Dünyanın en büyük ekonomisi Çin'deki gelir farkının önümüzdeki onyılda "tehlikeli" boyutta yüksek olması bekleniyor
Pekin Hükümeti'nin danışmanlarından Li Shi, Çin'deki gelir farkının önümüzdeki onyılda da "tehlikeli oranlarda yüksek" olmayı sürdüreceğini öngördü. Yüksek gelir farkı, ülkenin bir sonraki liderlerlerinin, yolsuzluğu azaltması ve sektörler üzerinde kontroller uygulaması yönündeki baskıları da artırıyor.
Hükümetin gelir dağılımı planının taslağına yardımcı olan Li, geçtiğimiz hafta zengin ve fakir arasındaki gelir farkını ölçen Gini katsayısının yüzde 0.5 seviyelerinde takılıp kalabileceğini söylemişti. Pekin Hükümeti 2000'den bu yana Gini katsayısı verisini açıklamıyor. "0" ile "1" arasında değişen endeks yüzde 0.4'ün üzerine çıktığında, analistler tarafından potansiyel "sosyal huzursuzluk sebebi" olarak görülüyor.
Durumun oldukça tehlikeli ve yeni liderler için "ölüm-kalım savaşı" boyutunda olduğunu vurgulayan Li, geçtiğimiz yıllarda birçok reformun ertelendiğini hatırlayarak, "Çin'in bunu daha fazla erteleme lüksü olduğunu sanmıyorum" dedi.
Ekonomik büyümenin bu yıl 1990'dan bu yana en zayıf seyrinde ilerlerken, Li, ücret kazançlarının, yetkililerin sosyal güvenlik ağındaki ilerlemeleri gölgeleyeceğini söyleyerek, gelir farkının, tekel kârlarının dağıtılması ihtiyacını acil hale getirdiğini savundu.
ÇİN'DEKİ "SÜPER ZENGİNLER" YAVAŞLAMADAN ETKİLENDİ
Öte yandan Hurun Zengin Listesi, Çin'deki bazı en zenginlerin varlıklarının, ekonomik yavaşlamadan etkilenmiş olabileceğini gösterdi.
Hurun listesine göre, Çin'de 1 milyar doların üzerinde varlığa sahip 251 kişi bulunuyor ve bu rakam geçtiğimiz yılın 20 kişi altına işaret ediyor.