Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler, Euro Bölgesi'nde borç krizinin bekleyişleri olumsuz etkilemesi ile birlikte bozulma göstermesi beklenen güven verilerine çevrilmiş durumda. Bu ortamda, euro bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesi yakınlarında seyrederken, Asya hisseleri ralli yapmayı başaramadı. Petrol ve metaller, emtia gösterge endeksinin dün bu yılki zararlarının neredeyse tamamını kapatmasının ardından sıçrama gerçekleştirdi.

17 Avrupa ülkesinin ortak para birimi dün 1.2891 dolar ile 13 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, Tokyo saati ile 14:01'de 1.2936 dolar seviyesinde seyrediyordu. 24 emtiayı içeren S&P GSCI Endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı, spot endeksin üç gün ard arda düşmesinin ardından bugün yüzde 0.2'lik bir çıkış gerçekleştirdi. ABD Hazine tahvilleri altı günlük yükselişini sona erdirdi.

Avrupa'nın borç krizinin nasıl çözüleceği konusundaki anlaşmazlık büyüyor. Üzerinde anlaşmaya varılamayan konular arasında, bankacılık birliğinin kurulması, İspanya'nın tam kurtarma isteme konusundaki kararsızlığı ve Yunanistan'ın kurtarma paketinin koşullarını nasıl karşılayacağı yer alıyor. Bugün ABD'de açıklanacak olan konut fiyatları verisinin, Temmuz ayında yükseliş göstermesi bekleniyor. Konut fiyatlarında artış olması, konut inşaat şirketi Lennar Corp.'un CEO'su Stuart Miller'ın, "konut sektörü normale dönmeye başlıyor" şeklindeki yorumunu destekleyecek.

Singapur'da Barclays Plc'nin servet yönetim biriminde yatırım strateji müdürü Benjamin Yeo, "Euro Bölgesi'nin kriz yönetim sürecinin çok uzun zaman almasını bekliyoruz" dedi ve "Bölgedeki sıkıntılar küresel ekonomi için güçlü problemler olarak kalmaya devam edecek" yorumunda bulundu.

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, dün, euro üyelerinin, "tüm sistemi parçalayacak" bir durumu önlemek için borçlarını paylaşması ve bankacılık birliğiğini oluşturması gerektiğini söyledi.