Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da iş dünyası güveninin, Avrupa'daki satış görünümünü kötüleştirmesi ile tüketici şirketlerindeki değerlenmenin arasında kalan Asya Borsaları, kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Japonya'nın en büyük ikinci motorsiklet üreticisi Yamaha Motor Co. yüzde 2.7 değerlenerek, tüketici odaklı hisselerin yükselişe öncülük etti. Satışlarının yüzde 30'unu Avrupa'da kaydeden Japon ofis ekipmanı üreticisi Brother Industries Ltd. yüzde 1.5 düştü. Dünyanın en büyük ikinci inşaat ekipmanı üreticisi Komatsu Ltd., rakibi Caterpillar Inc.'in 2015'e ait kâr tahminini düşürmesi sonrasında yüzde 1.5 değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 123.08 puanda seyretti. Endeks yüzde 0.2 kazanç ile yüzde 0.3 kayıplar arasında dalgalandı. Endeks bu çeyrekte Avrupa, ABD, Japonya ve Çin'deki merkez bankalarının ekonomik büyümeyi desteklemek üzere harekete geçmesiyle yüzde 5 yükseldi.

Euro Bölgesi'nin bu işkenceli "kriz yönetimi" sürecinde uzun zaman "debelenmesini" beklediklerini ifade eden Barclays Plc'nin varlık yönetimi biriminin yatırım stratejileri müdürü Benjamin Yeo, bölgedeki sıkıntıların, küresel ekonomiyi zorlayacağını söyledi.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.3 yükseldi. Avrupalı liderlerin borç krizinin çözümünde anlaşmazlık yaşaması ve Çin ve Almanya'dan gelen verilerin küresel ekonomideki yavaşlamanın derinleştiği sinyallerini artırmasıyla endeks, 3. gününde de düşüş kaydetti.