Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çinli kullanıcıların bir hafta sürecek tatil öncesi stoklarını tazelemek için alım yapmaları ile birlikte, bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesinden sıçrama yaptı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME), yüzde 0.8 yükselerek ton başına 8,244 dolara kadr çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 11:18'de 8,217.25 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 1.5 kayıpla 8,150 dolara kadar inerek 20 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Şanghay'da CIFCO Futures Co. analisti Fang Junfeng, "Gelecek haftaki uzun tatil öncesş biraz stok tazeleme ihtiyacı var" dedi ve "Dünkü düşüş iyi bir fırsat yarattı. Zira bakır bant aralığına sıkışmış görünüyor. Çin ve Avrupa temel aşağı yönlü riskler. Bu yılki küresel açık ise fiyatları destekliyor" şeklinde görüş belirtti.

Çin'de piyasalar gelecek hafta Ulusal Gün tatili nedeniyle kapalı. Çin ekonomisinin öncü göstergeler endeksi, New York merkezli araştırma grubu Conference Board'a göre, Ağustos ayında önceki aya göre yüzde 1.7 yükselerek 240.4 seviyesine çıktı. Bu veri, önceki ay, revize rakamla, yüzde 0.6 artış göstermişti.

Ocak vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, fazla değişmeyerek ton başına 59,090 yuana (9,371 dolar) geldi. Bu kontratta, kapatılmamış pozisyon sayısı dün 185,312 lota inerek 18 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bir lot beş tona eşit.

Şanghay'da bakır stokları, dokuz trader ve depo yöneticisinin tahminlerinin medyanına göre, 650,000 ton civarında. Beş katılımcı ise mevcut seviyelerin rekor olduğunu söylüyor.

Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında, yüzde 0.6 yükselerek pound başına 3.7525 dolara çıktı. Aluminyum, kurşun, kalay ve nikel, Londra'da, yükselirken, çinko fazla değişmedi.