Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki ihracatçıların, dünkü düşüşü, ay sonu yaklaşırken ülkelerine geri götürmek için fırsat bildiği spekülasyonu Asya paralarını destekledi.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın haftasonunda Avrupa'da bankacılık birliği kurulmasının zamanlamasına ilişkin görüş ayrılığı yaşamasının ardından 2 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetti. Tayvan doları, ülkeye 133 milyon dolarlık net girişin olmasıyla son 1 haftanın en büyük sıçramasını yaptı.

İhracatçıların ellerindeki doları satmak için dünkü zayıflıktan yararlandığını belirten Singapur'daki Forecast Pte'nin ekonomistlerinden Radhika Rao, Euro Bölgesi'ndeki gelişmelerden ötürü Asya paralarındaki değerlenmenin kalıcı olmadığını söyledi.

Tayvan doları, ABD doları karşısında yüzde 0.5 değerlenerek 29.335 seviyesine çıktı. Malezya ringgiti yüzde 0.3 güçlenerek 3.0637'ye, Güney Kore wonu yüzde 0.2 primlenerek 1,117.88'e ve Çin'in yuanı da yüzde 0.07 değerlenerek 6.3047'ye yükseldi.

Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi dün yüzde 0.18 düşmesinin ardından bugün yüzde 0.10 kazanç sağladı.

Tayvan doları, ülkede sanayi üretiminin geçtiğimiz ay yıllık bazda yüzde 1.89 yükselerek Şubat'tan bu yana en büyük sıçamasına işaret etmesinin ardından değerlendi.