Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin, bölgedeki borç krizini kontrol altını almakta zorlanacağı endişesi üzerine gelişen piyasa hisseri 2. gününde de düştü.

LG Display Co. ve LG Electronics Inc., aracı kurumların, değerleme endişesiyle şirketlerin notunu indirmesi üzerine yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetti. Çin'in en büyük 2. deniz kargosunun bir kolu olan China Shipping Development Co. son 2 haftanın en sert düşüşüne işaret etti. Malezya'nın en büyük ikinci inşaat şirketi IJM Corp, petrol ve gaz şirketinden hisse alımı planları üzerine yüzde 6.9 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 kayıpla 1,002.94 puana düştü. Avrupa'daki borç krizinin nasıl kontrol alınabileceğine ilişkin anlaşmazlık genişlerken, İspanya'nın kurtarma paketine başvurma konusundaki kararsızlığı ve Yunanistan'ın kurtarma taleplerini yerine getirmesine ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Piyasaların belirsizlikten hoşlanmadığını ve yatırımcıları tutan birkaç belirsiz konunun bulunduğınu belirten ACB Securities Co.'nun analistlerinden Attila Vajda, bu konular arasında Avrupa'daki krizin çözümündeki düğümün de bulunduğunu söyledi.

Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.5, Güney Kore Kospi Endeksi ve Tayvan'ın Taiex Endeksi yüzde 0.6'şar ve Şanghay Bileşin Endeksi yüzde 0.3 düştü. Tayvan doları, ihracatçıların dünkü düşüşü, kazançlarını ülkelerine götürmek için kullandığı spekülasyonu üzerine Asya paralarındaki sıçramaya öncülük etti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde yer alan sanayi ve teknoloji hisseleri grupları yüzde 0.4'er kayıpla en büyük düşüşe işaret etti. Endeks bu yıl yüzde 9.4 kazanç ile, yüzde 13 yükselen MSCI Dünya Endeksi'nin gerisinde kaldı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi tahmini kazançlarının 11.2 katından, MSCI Dünya Endeksi ise 13.4 katından fiyatlanıyor.