Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays Plc'nin başlattığı Libor skandalına Royal Bank of Scotland Plc'nin adı da karıştı. RBS yöneticilerinin küresel faiz oranlarının manipülasyonuna göz yumması, kusurlu davranışın, bankadan "ayarlama yapmaya çalıştığı" iddiasıyla kovduğu 4 kişiden daha öteye uzadığına işaret etti.

İki kaynak, 2007'nin sonlarına doğru bankanın o dönemdeki Singapur'daki yen bazlı varlıklar biriminin başkanı Jezri Mohideen'in anlık mesajla İngiltere'deki meslektaşlarına, RBS'in o günkü Libor teklifini düşürmesi talimatı verdiğini öne sürdü. Mesajda, Mohideen'in neden teklifi düşürmek istediği belirtilmezken, faiz belirleyici kişinin bunu kabul ederek, talimatı yerine getirdiği ileri sürüldü.

Ancak Mohideen bunu yapan tek kişi değildi. Bloomberg Haber Ağı'na konuşan çalışan, regülatör ve avukatlar, RBS traderları ve yöneticilerinin, türev pozisyonlarından kâr sağlamak amacıyla 2007-2010 yılları arasında rutin olarak bankanın Libor tekliflerini etkilemeye çalıştığını söyledi. Kaynaklardan biri traderların aynı zamanda diğer şirketlerdeki meslektaşlarıyla da Libor'un hangi seviyede olması gerektiğine yönelik görüşmelerde bulunduğunu iddia etti.

Bu tür faaliyetlerin sektör geneline yayılmış olduğuna dikkat çeken Londra'daki Edwin Coe LLP Hukuk Danışmanlığı şirketinden David Greene, birçok traderın bu davranışlarda kusur görmediğini ve günlük uygulamalarının bir parçası olarak algıladığını söyledi.