Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Merkez Bankası, 1 haftalık tatilin öncesinde nakit sıkışıklığını çözmek üzere ters repo kontratları vasıtasıyla finansal sisteme 290 milyar yuan ekledi.

Merkez Bankas ile doğrudan alışveriş yapma hakkı bulunan aracı kurumlarından birinin traderı, Çin Merkez Bankası'nın 190 milyar yuanlık 28 günlük ters repo ve 100 milyar yuanlık 14 günlük ters repo kontratı arzı gerçekleştirdi. Bloomberg'in 2004'e kadar uzanan verilerine göre bugünkü fon enjeksiyonu, tek günde yapılan rekor düzeye işaret ediyor.

Ters repolardaki rekor miktarın, çeyrek sonu ve tatillern öncesindeki nakit talebindeki artışı karşılamaya yönelik olduğunu belirten Çin'in en büyük 6. bankası China Merchants Bank Co.'nun tahvil analistlerinden Li Junyu, "Merkez bankasının bu hamlede bulunmasıyla, bu ayki munzam karşılık indirimi ihtimali de azalıyor" dedi.

Bankalararası hazırda bulunan fon miktarını göstergesi olan 7 günlük repolar, bugün Şanghay saati ile 11:07'de 22 baz puan artışla yüzde 4.73'ten 28 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Trader, Çin Merkez Bankası'nın 14 ve 28 günlük ters repoların faizini sırasıyla yüzde 3.45 ve yüzde 3.6'da bıraktığını belirtti.

Çin piyasaları 1-5 Ekim tarihleri arasında Ulusal gün ve sonbahar tatillerinden ötürü kapalı  olacak.