Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanyol protestocular, iktidarının dokuzuncu ayında beşinci bütçe kısıntısı paketini hazırlayan Başbakan Mariano Rajoy'a kemer sıkma tedbirlerini kaldırması çağrısında bulunarak, Madrid'de iki akşamdır yürüyüş yapıyor.

Binlerce kişi dün, önceki akşam gözaltıların ve polisle çatışmaların yaşandığı Parlamento binası yakınlarında yeniden protesto gösterisinde bulundu. Yunanistan polisinin Atina'da göstericileri gözyaşartıcı gaz ile dağıtmasının ardından, Rajoy, New York'ta bir konferansta, İspanyolların "büyük çoğunluğunun" sokaklara dökülmediğini ve hükümetinin ekonomik tedaviyi sürdürmesi için halen önünde üç yılı bulunduğunu söyleyerek, Madrid'deki gösterileri hafifsedi.

Rajoy, kabinesinin bugün 2013 yılı bütçesini onaylaması ve daralan ekonomiyi desteklemek için tedbirler açıklaması ile birlikte yeni bir eleştiri dalgası ile karşılaşma riski ile karşı karşıya bulunuyor. İspanya Başbakanı, İspanyol tahvillerinin faizinin dış yardım isteğinin gecikeceği endişeleri ile yükseldiği bir ortamda, Avrupalı ortaklarını, seçmenleri ve yatırımcıları krizle mücadele edebileceğine ikna etme konusunda güçlük yaşıyor.

Londra'da Eurasia Group siyasi analisti ve İspanyol hükümetinin eski seçim anketçisi Antonio Barroso, "Rajoy muhtemelen, sosyal huzursuzluktan dolayı, çok zor bir yıl sonu geçirecek" dedi ve "Protestolar muhtemelen gelecekte de devam edecek ve işçi sendikaları genel grev çağrısı yapma kararı alırsa, gösteriler yayılabilir" şeklinde görüş bildirdi.

İspanyol tahvil faizleri dün son iki ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 32 baz puan çıkışla yüzde 6.06'ya ulaştı. İspanyol hisse senetlerinin gösterge endeksi Ibex yüzde 3.9 ile Ağustos ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.