Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da sanayi üretiminin beklentinin üzerinde düşüş kaydetmesiyle Tokyo Borsaso düştü. Topix Endeksi son 2 haftanın en düşük kapanışına hazırlanıyor.

Makine üreticisi Amada Co. yüzde 1.1 düştü. Dünyanın en büyük bellek çipi testerları üreticisi Advantest Corp., yarı iletken üreticisi Micron Technology Inc.'in daha büyük zarar açıklaması üzerine yüzde 3 değer kaybetti. Satışlarının üçte birinin Avrupa'da kaydeden video oyunu konsolleri üreticisi Nintendo Co., İspanya ve Yunanistan'ın bütçe kesintilerinde ilerleme kaydetmeleriyle yüzde 0.7 değer kazandı. Aozora Bank Ltd., kamu fonlarını geri ödeme ve hisselerini geri alma için onay alması sonrasında yüzde 5.2 primlendi.

Topix Endeksi yzüde 0.6 kayıpla 741.30 puana gerieyerek 11 Eylül'den bu yana en düşük kapanışına işaret etti. Endekste değer kazanan her hisseye karşılık yaklaşık 2 hisse değer kaybetti. Nikkei 225 Endeksi erken saatlerde kazançlarının yüzde 0.4'e kadar yükselmesinin ardından yüzde 0.4 düştü ve 8,911.88 puana geriledi. Endeks bu hafta yüzde 2.2 düşüşle bu ayki kayıplarını yüzde 1.4'e genişletti. Nikkei 225 Endeksi'ndeki işlem hacmi 30 günlük ortalamasıyla uyumlu seyretti.

Japonya'nın sanayi üretiminin, küresel ekonomik şartların beklentileri tutturamadığına işaret ettiğini belirten Tokyo'daki Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun stratejistlerinden Kiyoshi Ishigane, İspanya ve Yunanistan'ın mali  disiplin konusunda aşama kaydetmelerinden ötürü olumlu algılandığını söyledi.