Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi İspanya'nın bütçe açığı hedeflerini tutturma vaadinin, ülkenin kurtarma paketi için hak kazanacağı düşüncelerine neden olması üzerine euro 2. gününde de değerlendi.

17 ülkenin para birimi euro, dolar karşısında, bugün Fransa'da açıklanacak olan ve ülkenin üçüncü çeyreğinde de büyümeyi başaramadığına işaret etmesi beklenen verinin öncesinde 2. haftasını da kazançlı sonlandırmaya hazırlanıyor. Ekonomistler, önümüzdeki hafta açıklanacak verilerin, Euro Bölgesi'nde imalat sektörünün daraldığına ve işsizliğin rekor seviyeye çıktığına işaret etmesini bekliyor. Avustralya doları, Çin'de imalat büyümesinin durağan seyretmiş olabileceği düşünülen rakamların, teşvik ihtimalini artırması üzerine güçlendi.

İspanya'nın bir noktada dış yardım isteyeceğine ilişkin şüphelerin azaldığını söyleyen Bank of New Zealand Ltd.'ın piyasa stratejistlerinden Kymberly Martin, ülkenin öncelikle içteki sorunları gidererek, en iyi kurtarma şartları için müzakere edebilme şansına sahip olmaya çalıştığını, bunun da risk iştahını desteklediğini belirtti.

Euro, dolar karşısında dün yüzde 0.3 primlenmesinin ardından bugün yüzde 0.2 değerlenerek 1.2934 düzeyine çıktı. Euro, yene karşı da yüzde 0.1 güçlenerek 100.31'ten işlem gördü. Yen, dolar karşısında yüzde 0.1 artışla 77.53'e çıktı. Avustralya doları yüzde 0.3 yükselerek 1.0464 seviyesine tırmandı.

Euro, 21 Eylül'den bu yana yüzde 0.4 düşüş kaydederek, bu çeyrekteki kazançlarını yüzde 2.1'e çıkardı. Yen, son 5 günde yüzde 0.8 ve haziran 29'dan bu yana yüzde 2.9 değerlendi.