Advertisement
HABERLER ABONE OL

Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, et fiyatları geçen yıla göre yüzde 10 artmasına rağmen, canlı hayvan fiyatlarının aynı kaldığını belirterek, ''Piyasaya bu yıl fazla hayvan sürüleceğinden dolayı fiyatlar aynı kaldı. Ürün fazlasından dolayı fiyatın geçen yıl ile aynı kalacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

Yücesan, iç pazarda çok fazla yetişkin hayvan olduğu için ithalata ihtiyaç duyulmadığına işaret ederek, ithalatın yapılması halinde fiyatların çok daha aşağılara düşeceğini söyledi.

Kurban Bayramı'na kadar kurbanlık hayvan konusunda problem olmadığının altını çizen Yücesan, ''Ancak bayramdan sonraki dönemde, kasaplık piyasasında ithalat ağırlık kazanacak. Çünkü yeterince kasaplık hayvanımızın olmadığı söyleniyor'' diye konuştu.

Yücesan, Asya'dan Avrupa'ya hayvan geçişi olmadığına değinirken, Avrupa'da kurbanlık sıkıntısı olmasının beklenmediğini belirtti. Yücesan, vakıfların, kurumların toplu kesim yerlerinin genelde Konya, Ağrı, Van ve Elazığ gibi hayvancılığın yaygın yapıldığı yerlerde olduğu için bu anlamda Trakya'nın yükünün kalktığını kaydetti.

Ahmet Yücesan, son 10 yıldır, her geçen yıl bir öncekinden daha az hayvan kesildiğini kaydederek, ''İnsanlar bu uygulamayı yavaş yavaş terk ediyorlar. Vekaletle kesme ve yurt dışı daha cazip oluyor. Özellikle vakıfların Türk Cumhuriyetleri'nde, Somali'deki kurban kesim faaliyetleri tercih ediliyor. Duygusal ve manevi yönü ağır olduğu için oraya kayıyor. Örneğin geçen yıl Van depremi, Kurban Bayramı arifesiydi. Van'a çok büyük kurban bağışı gitti veya orada hayvan kesildi'' dedi.

Ahmet Yücesan, bu yıl kurbanlık canlı dananın kilogramının 13-13,5 liradan satılmasının beklendiğini kaydetti.



-''Vekaletle kurban kesme arttı''-



Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan da şu anda perakende canlı dana kilogram fiyatının 12-14 lira, kurbanlık koç kilogram fiyatının 14-16 lira aralığında bulunduğunu kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yıl kurbanlık ithalatı yapılmayacağı yönündeki açıklamasına işaret eden Arslan, ''Üreticimiz hayvanı hazırlamış ve pazara sunmak zorunda. Zaten yem fiyatları pahalı. Üretici, elindeki hayvanı paraya çevirmek zorunda'' dedi.

Arslan, özellikle 2010'da kurbanlık açısından sıkıntı yaşandığını, 2011'in daha normal olduğunu kaydederek, ''2012 yılı için şu anda yeterli sayıda kurbanımız var. Herhangi bir eksik yok, bunu rahatlıkla söyleyebiliriz'' diye konuştu.

Avrupa yakası için kurbanlık sayısının yeterli olacağını söyleyen Arslan, vakıf, dernek ve yardım kuruluşlarının vekaletle kurban kestiğine değinirken, Somali, Myanmar, Türk Cumhuriyetleri için kurban toplandığını anlattı ve vekaletle kurban kesmenin her geçen gün daha da arttığına dikkati çekti.