Asya alarm veriyor
-
Çin, Jaaponya ve Kore'den gelen veriler küresel ekonomiye ilişkin endişeleri artırıyor
Çin'de imalat sanayindeki daralma geçen ay da devam ederken, Japonya'da sanayi şirketleri daha kötümser hale geldi ve Güney Kore ihrcatı düştü. Bu veriler, Doğu Asya'nın en büyük ekonomilerinin henüz yavaşlamalarını tersine çeviremediğini işaret ediyor.
Çin'de imalat sanayi endeksi Eylül ayında 49.8 seviyesinde gerçekleşti ve 2009'dan bu yana ilk kez iki ay üst üste daralma sınırı olan 50 seviyesinin altında kaldı. Japonya'da büyük imalatçı şirketlerin beklentilerini gösteren Tankan Endeksi son çeyrekte eksi 3 seviyesine indi. Güney Kore'de ihracat üçüncü ay üst üste geriledi.
Bank of America Corp.'un bugünkü raporuna göre, Çin'de ekonomiyi desteklemeye yönelik ilave tedbirler, Komunist Parti'nin görevden alınan Politbüro üyesi Bo Xilai'nin aleyhine iddialar dahil siyasi konuların görüşülmesinin ardından, 8 Kasım'daki başlayacal Parti kongresinde artırılabilir. Japonya'nın mali tepkisi, Başbakan Yoshihiko Noda'nın bugün kabinede değişikliğe gitmesi ile birlikte, finansman konusunda parlamentodaki görüş ayrılıkları ve bu yıl yapılacak olan seçimler nedeniyle daha karmaşık hale gelşebilir.
Tokyo'da RBS Securities Japan Ltd. ekonomistlerinden ve merkez bankası eski yetkililerinden Junko Nishioka, "Üç büyük Asya ekonomisinde yavaşlamanın kısa bir süre içinde yeniden sıçramaya dönmesini beklemiyoruz" dedi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:02'de yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Çin, Hong Kong ve Güney Kore'de piyasalar tail nedeniyle kapalı.