KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tatilin gıda talebini artırması ve tayfunların mahsüllere zarar vermesinin etkisiyle Güney Kore'de enflasyon Eylül'de son 3 yılın en büyük sıçramasını yaptı.

Güney Kore Merkez Bankası'nın faiz kararının 9 gün öncesinde Kore İstatistik Kurumu, tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 2 artış kaydettiğini açıkladı. Bloomberh anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini enflasyonun yüzde 1.8 hızlanacağı yönündeydi. Tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0.7 yükseldi.

Ülkenin merkez bankası 11 Ekim'de Avrupa'daki borç krizi ve Çİn'deki yavaşlamanın teşkil ettiği büyüme riskini bertaraf etmek için bu yıl ikinci kez faiz indirip indirmeyeceğine karar verecek. Asya'nın dördüncü büyük ekonomisi Güney Kore'de ihracat Eylül'de 3. kez düşerken, sanayi üretimi de Ağustos'ta beklentinin üzerinde geriledi.

Fırtınalardan ötürü gıda fiyatlarının arttığına dikkat çeken Barclays Plc'nin Singapur'daki ekonomistlerinden Wai Ho Leong, büyümenin daha öncelikli bir sorun olduğunu söyleyerek, merkez bankasının 11 Ekim'de 25 baz puanlık faiz indirime gideceğini öngördü.

Taze gıda fiyatları Eylül'de bir önceki yıldan yüzde 8.6 artarken, kamu hizmeti maliyetleri yüzde 5.9 yükseldi. Çekirdek enflasyon ise yıllık bazda yüzde 1.4 sıçradı.

Advertisement