Özal'ın naaşı çıkarıldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, sabahtan bu yana yapılan çalışma sonucunda naaşa ulaşıldığını bildirdi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, sabahtan bu yana yapılan çalışma sonucunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesine ulaştıklarını belirterek, ''Ceset yerinde, üzerini kaldırdık. Bundan sonra ceset alınacak Adli Tıp Kurumu'nda incelenecek. Her şey planlandığı gibi oldu, herhangi bir aksama yok'' dedi.
Başsavcı Çolakkadı ve Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, Turgut Özal'ın mezarının açılması işlemleri devam ederken Topkapı'daki anıt mezarın girişinde basın mensuplarını bilgilendirdi.
Çolakkadı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın rahmetli 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın mezarının açılmasına karar verdiğini hatırlatarak, Ankara'nın talimatını yerine getirdiklerini söyledi.
Anıt mezarda bir hafta içinde ön çalışmalarını yaptıklarını, yol haritasını çizdiklerini anlatan Çolakkadı, ''Ne şekilde açacağımızı, ne işlem yapacağımızı uzmanlarla, adli tıpçılarla görüştük. Ne yapacağımızı tamamen planladık. Bugün uyguluyoruz. Planladığımız gibi yaptığımız şu; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatına uygun olarak mezarı açtık. Burada, Adli Tıp Kurumu Başkanı ve uzmanları, Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, polis ekipleri, bir başsavcıvekili ve iki savcıdan oluşan bir heyet çalışıyor'' dedi.
Başsavcı Çolakkadı, sabahtan bu yana yapılan çalışma sonucunda (saat 12.15 gibi) cesede ulaşıldığını belirterek, ''Ceset yerinde, üzerini kaldırdık. Bundan sonra ceset alınacak Adli Tıp Kurumu'nda incelenecek. Her şey planlandığı gibi oldu, herhangi bir aksama yok'' diye konuştu.
Bir soru üzerine Çolakkadı, Özal ailesi ile görüştüklerini, ailenin avukatı ve temsilcilerinin de anıt mezarda olduğunu belirterek, ''Onlar da izliyorlar. Bundan sonra yapılacak aşama, adli tıpta yapılacak inceleme'' ifadesini kullandı.
-''Ne varsa kamuoyu ile paylaşılacak''
Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce de çalışma arkadaşlarıyla saat 08.00'de anıt mezara geldiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:
''Başsavcının nezaretinde Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ekibiyle Adli Tıp Kurumu'nun çalışanları ortaklaşa bir çalışma yürütüyorlar. Cenazeye ulaştık, rahmetli cumhurbaşkanımızın cenazesini yaklaşık bir saat içinde buradan çıkarıp, Adli Tıp Kurumu'na götürüceğiz. Örneklerle ilgili çalışma cenaze buradan çıktıktan sonra bir süre daha devam edecek. Cenaze Adli Tıp Kurumu'na geldikten sonra çalışmamıza orada devam edeceğiz. Beklentimiz cenazeyi cuma veya cumartesi günü aileye teslim etmek. Analizlerimizin sonucunda raporun daha önce de belirttiğimiz gibi iki aydan önce çıkması mümkün değil, öyle görülüyor. Analizler bittikten sonra raporlama sürecini Cumhuriyet Başsavcılığı'na ileteceğiz, açıklamayı da onlar yapacak.''
İnce, bir gazetecinin ''Cenaze ne durumda?'' sorusunu ''Onunla ilgili müsaade ederseniz bilgi vermeyeyim'' diye yanıtladı.
''Cenazenin şu anki durumu incelemeye uygun mu?'' sorusuna İnce ''İncelemeye uygun'' karşılığını verdi.
Haluk İnce, ''İnceleme sonucunda Turgut Özal'ın zehirlenip zehirlenmediği kesin bir şekilde ortaya çıkabilir mi?'' sorusu üzerine, ''İnceleme yapmadan bir şey söylemek mümkün değil. Çalışmadan bir şey açıklamak doğru değil. Önce bir çalışalım, bulgularımızı ortaya koyalım. Ne varsa bu zaten kamuoyu ile paylaşılacak'' dedi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, açıklamaların ardından anıt mezardan ayrıldı.
-Adli tıp süreci...
Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak.
Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi, ailesine ve devlete en az 48 saat sonra teslim edecek. Bu süreyi belirleyen en önemli neden de DNA çalışması olacak.
Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.
Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak.
Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak. Adli Tıp Kurumu için vefatın üzerinden geçen 19 yıl, çok büyük bir dezajantaj oluşturuyor. Kurum, raporunda çalışmanın geçen zaman gibi kısıtlılıkları da ortaya koyarak, ne yaptığını, çıkan sonuçları, çıkıyorsa çıkma sebeplerini, çıkmıyorsa çıkmama sebeplerini bilimsel gerekçeden hiç ayrılmadan paylaşacak.
Sonuçlar iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzamanın gerekçeleri belirtilecek.