Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD doları, Fed'in teşviklere devam edeceği beklentisi ile 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında değer kaybetti. Avrupa hisse senetleri, gösterge endeksin dün son üç haftanın en güçlü rallisini yapmasının ardından güne satıcılı başladı. Avustralya doları, ülke merkez bankasının gösterge faizi 25 baz puan düşürerek 2009'dan bu yana en düşük seviyesine çekmesinin ardından son üç haftanın en düşük seviyesine indi.

Stoxx Europe 600 Endeksi dün İspanya'da banka stres testi sonuçlarının ülke bankacılık sistemine olan güveni artırması ve ABD'de imalat sanayi verisinin beklenmedik bir şekilde iyi çıkmasının ardından yüzde 1.4 yükselmişti. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi Londra saati ile 08:03'te yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. MSCI Asya Pasifik Endeksi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Avustralya doları ABD doları karşısında 1.0291 ile 7 Eylül'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra 1.0293 seviyesine geldi. Dolar euro karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek, Londra saati ile 07:21'de euro başına 1.2908 dolar seviyesine indi. ABD para birimi yen karşısında ise 77.99 seviyesinden 78.05 seviyesine geldi. Kauçuk fiyatları yükselirken, soya fasülyesi geriledi.

İspanya'da özerk bölgelerin liderleri, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'in dün bankaların sermaye açığının hükümetin haftasonundaki tahmininin iki katı olan 105 milyar euroya (135 milyar dolar) kadar çıkabileceğini kaydetmesinin ardından bugün Madrid'de biraraya geliyor.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke dün yaptığı konuşmada, merkez bankasının tahvil alım programını savundu ve rekor miktardaki teşviklerin sürdürüleceğini taahhüt etti. Yarın ABD'de açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam verisinin önceki ayın altında bir artış göstermesi bekleniyor.

Sydney'de Döviz ve faiz risk yönetimi şirketi ochford Capital idari direktörü Thomas Averill, "Dolar yatay seyrini sürdürecek" dedi ve "Küresel anlamda ekonomik endişeler doları desteklemeye devam ediyor, ancak Fed'in para basmaya devam etmesi aşağı baskı yaratıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Malezya para birimi ringgit ABD doları karşısında yüzde 0.4 yükselerek dolar başına 3.0501 seviyesine çıkarken, Filipinler para birimi peso yüzde 0.3'lük çıkışla 41.63 seviyesine geldi. Küresel yatırımcılar, ringgit cinsinden borçlanma kağıdı varlıklarını Ağustos ayında 199.96 milyar ringgit (65 milyar dolar) ile rekor seviyeye çıkardı.