Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Nüfus İdaresi tarafından açıklanan verilere göre, ülke nüfusunun en zengin yüzde 1'lik kesimi, geçtiğimiz yıl ekonomide yaratılan zenginliğin yüzde 93'ünü elde ederken, yıllık geliri 101,500 doların altındaki yüzde 80'lik kesimin geliri düştü.

Nüfusun en zengin yüzde 1'lik kesiminin (1.2 milyon) kazanç oranı yüzde 5.5 artarken, yüzde 80'lik kesimin (96 milyon) geliri yüzde 1.7 düşüşe uğradı.  

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz'in Eşitsizliğin Bedeli (The Price of Inequality) isimli son kitabında verdiği rakamlara göre, 310 milyonluk ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 16'sı (50 milyon) fakirlik seviyesinin altında yaşıyor. Yine Stiglitz'e göre neredeyse her 6 Amerikalı'dan 1'i açlık sınırının altında yaşıyor.

Joseph Stiglitz geçtiğimiz haftalarda Avrupa'ya yaptığı uyarıda bankacılık birliğini çok iyi organize etmeleri ve ABD'yi kopyalamamaları gerektiğini belirtmişti.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, yüzde 8'in altına bir türlü düşmeyen işsizlik oranını "ölümcül endişe" diye tanımlayarak, işsizlik oranı düşene kadar 40 milyar dolarlık tahvil alımı yapılacağını açıklamıştı.