Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro değer kazanırken, Avrupa hisseleri, İtalyan tahvillerinin üst üste 5. gün yükselmesi ve Portekiz'in bir borç takası tamamlamasıyla kayıplarını sildi. Emtialar, Çin hizmet sanayiinin Mart 2011'den bu yana en yavaş hızda genişlemesiyle düştü.

Euro, New York saatiyle 06:29 itibariyle 16 büyük para biriminin biri hariç diğer hepsi karşısında güçlenirken, 10 yıllık İtalyan tahvilleri neredeyse son iki haftanın en düşük seviyesine indi. Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerde kaydettiği yüzde 0.5'lik düşüşün ardından çok değişmedi. 24 ham maddenin bulunduğu S&P GSCI endeksi yüzde 0.6 gerilerken, petrol yüzde 0.5 değer kaybetti. ABD hazine tahvilleri 3 haftadan uzun bir sürenin en düşük seviyesine geriledi. Çin ve Güney Kore finansal piyasaları bugünü kapalı geçirdi.

Portekiz borç ajansı 3.76 milyar euroluk (4.9 milyar dolar) önümüzdeki yıl vadesi dolacak olan tahvil alarak 2015 vadeli tahvillerini geri iade etti. Çin'in satın alma yöneticileri endeksi Ağustos'ta 56.3'ten Eylül'de 53.7'ye geriledi.

UBS AG faiz stratejisti Gianluca Ziglio, "Portekiz borç takası bir başka destekleyici bir faktör çünkü piyasalara tekrar giriş yolu aradıklarını ve ülkeyi yardım programından çıkararak tekrar işleri yoluna koymak istediklerini gösteriyor" dedi.