Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, tahvil alım planının euroyu kurtarmak için gerekli olup olmadığını anlamak üzere İspanya'nın yanıtını bekliyor.

Avrupa'nın güneyini borç krizinden kurtarmak için sınırsız tahvil alım programı açıklamasının 1 ay sonrasında, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, beraberindeki şartlardan ötürü, İtalya ile birlikte çıkarılmasını istedikleri programa başvurma konusunda isteksiz davranıyor.  AMB'deki politika yapıcılar bugün Slovenya'da bir araya gelmeye hazırlanırken, İspanya'nın 2 yıllık tahvillerinin getirisi, tahvil alım programının açıklandığı 7 Eylül'de kaydettiği 5 ayın en düşüğünün 50 baz puan üzerinde seyrediyor.

"AMB ve hükümetler arasındaki korku politikası oyununa geri döndük ve bu bir 'İlk ödünü kimin vereceği' yarışı" diyen Nomura International Plc'nin Lodnra'daki kıdemli Avrupa ekonomistlerinden Nick Matthews, piyasaların kritik rol oynamayı sürdüreceğini ve Draghi'nin de baskıyı tırmandırmak için buna ihtiyacının olduğunu velirtti.

İspanya Maliye Bakanı Luis De Guindos'un yetkililerin, AMB yardımına gerçekten ihtiyaç duyulup duyulmadığını değerlendirdiğini söylemesinin ardından bugün 4 milyar euroluk tahvil ihalesine hazırlanan ülke, bir baskı sınavından daha geçecek.

İtalya Başbakanı Mario Monti de geçtiğimiz hafta programın, liderlerin anlaştığından daha fazla şart talep etmemesi gerektiğini ve IMF'nin de "gardiyanlık yapmasına ihtiyaç olmadığını söylemişti.