Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz'in en büyük işçi sendikası olan Portekiz Genel İşçiler Konfederasyonu (CGTP), hükümetin ekonomik krize karşı uyguladığı kemer sıkma politikalarını ve ülkenin yaşadığı sosyal sorunları protesto etmek için son 16 ay içinde 3. kez genel greve gidileceğini açıkladı.

CGTP, sağ koalisyon hükümetinin yaptığı kesintileri eleştirerek, 14 Kasım'da genel greve gitme kararı aldı. Kamu açığını düşürmek için 78 milyar avroluk dış yardım alan Portekiz'de hükümetin attığı adımlar özellikle son iki aydır halkın tepkisine yol açmış, sokaklarda büyük gösteriler düzenlenmişti.

Bu arada halk, Başbakan Pedro Passos Coelho'dan ekonomi politikasında değişiklik yapmasını beklese de hükümetin kesintilere devam edeceği görüldü.

Maliye Bakanı Vitor Gaspar, 15 Ekim'de meclise sunulacak 2013 yılı bütçesiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılında gelir vergisi oranının yüzde 9,8'den yüzde 13,2'ye çıkarılacağını söyledi.

Gaspar ayrıca hükümet olarak 2013 yılındaki işsizlik oranını yüzde 16,4 (2012 yılı sonu itibarıyla yüzde 15,5 bekleniyor) olarak öngördüklerini ifade etti.

Portekiz Hükümeti, yeni bir kesintiye gidilmeden 2012 yılı sonunda kamu açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının yüzde 6,2 olacağını tahmin ederken, Troyka (Uluslararası Para Fonu, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Birliği) ile yapılan müzakerelerde hedef yüzde 5 olarak konulmuştu.