Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon hisseleri, ABD'nin istihdam ve hizmet sektörü verilerinin beklentinin üzerinde gelmesi üzerine değer kazandı; Nikkei 225 Endeksi son 3 haftanın en büyük sıçramasını kaydetti.

Satışlarının yüzde 44'ünü Kuzey Amerika'da kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 3.9  değerlendi. Alışveriş merkezi operatörü Izumi Co., hisse geri alımı açıklaması ve net gelir tahminini yükseltmesi sonrasında yüzde 22 sıçradı. Bilgisayar yazıcısı üreticisi Canon Inc., dünyanın en büyük kişisel bilgisayar üreticisi Hewlett Packard Co.'nun beklentinin altında 2013 kâr tahmini açıklamasıyla yüzde 1.7 değer kaybetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.2 kazançla 8,855.64 puana gerilerken, endeksteki işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 20 altında seyretti. Topix Endeksi ise yüzde 1.5 artışla 738.12 puana çıktı. Endekste değer kaybeden her hisseye karşılık 3 hisse değer kaybetti.

ABD'den iyi sinyallerin geldiğini, hisselerin de bu gelişmelere tepki verdiğini belirten Nomura Securities Co.'nun hisse senedi piyasası stratejistlerinden Takashi Ito, her ülkenin kendi hedeflerini tutturmak için para politikalarını esnettiğini, ABD durumunda bu hedefin istihdam olmasından ötürü piyasaların tepki verdiğini söyledi. Ito ayrıca yendeki zayıflamayı da iyi bir gelişme olarak değerlendirdi.

Topix Endeksi bu yıl yendeki güçlenmesin ülkenin ihracatı üzerinde baskı oluşturmasıyla yüzde 0.2 aşağıda seyrediyor. Topix Endeksi'ndeki hisseler defter değerlerinin 0.87 katından fiyatlanarak 2.25 katından fiyatlanan Standar&Poor's 500 Endeksi hisseleri ve 1.51 katından fiyatlanan Stoxx Europe 600 Endeksi hisselerinin gerisinde kalıyor.