Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Asya'dan Avrupa'ya, önemli ekonomilerden gelen yavaşlama işaretlerinin metallere yönelik talebin olumsuz etkileneceği endişelerini artırmasının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.4 düşerek ton başına 8,255.50 dolara kadar indikten sonra, Tokyo saati ile 11:52'de 8,276 dolar seviyesine geldi. Aralık vadeli bakır kontratı, New York Comex piyasasında yüzde 0.3 kayıpla pound başına 3.7725 dolara geriledi. Çin'de piyasalar Ulusal Gün tatili nedeniyle bütün hafta kapalı.

Tong Yang Securities Inc. traderı Lelia Kim, "Avrupa ve Çin'deki ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişeler tekrar piyasalara geri döndü ve metal ve diğer emtia üzerinde baskı oluşturuyor" dedi ve "Ancak halen bakırın 8,000 doların altına düşmeyeceğine inanıyoruz" yorumunda bulundu.

Çin'de dün açıklanan satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Ağustos ayındaki seviyesi olan 56.3'ten Eylül ayında 53.7'ye geriledi. Bu, en az Mart 2011'den bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Euro Bölgesi'nde, PMI 47.2'den 46.1'e indi ve İngiltere'de de bu veri düşüş gösterdi. Bu verinin 50 seviyesinin altında çıkması sektörde daralmayı işaret ediyor.

Asya Kalkınma Bankası Çin için bu yılki büyüme tahminini yüzde 8.2'den yüzde 7.7'ye düşürdü. Çin dünyanın en büyük bakır tüketicisi durumunda. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, bu hafta yaptığı açıklamada, yakın zamanda yardım istemeyeceklerini söyledi ve bu açıklama, ülkenin bütçe krizini çözmeye yakın olduğu yolundaki iyimserliği azalttı.

LME'de, aluminyum, çinko, kurşun ve nikel de değer kaybetti.