Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nin dördüncü büyük ekonomisi İspanya'nın Ekonomi ve Rekabet Bakanı Luis de Guindos, kurtarma paketine ilişkin sorulara, "İspanya'nın üç aşağı beş yukarı bu şartlara sahip olduğu" şeklinde yanıtladı ve İspanya'nıın hâli hazırda bütçe hedefini tutturmak için gereken şartları yerine getirdiğine işaret etti.

Olası bir kurtarma başvurusuna ilişkin ise De Guindos, Madrid Hükümeti'nin İspanya ve Avrupalı ortakları için olasılık dahilindeki en iyi çözümü tercih edeceğini belirterek, olası bir kurtarmanın "ekstra şartları" içermeyeceğini vurguladı.

De Guindos ayrıca ajandakilerin dışında yeni düzenlemelerin istenmeyeceğini söyleyerek, hükümetin henüz kurtarmaya yönelik bir karar almadığını belirtti.

İspanya Ekonomi Bakanı, IMF Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarına ilişkin de yorumlarda bulundu.

Lagarde, büyüme ve istihdamı desteklemek için İspanya'nın ekonomisini daha esnek ve çevik hâle getirecek yapısal reformları ve bütçe açığını azaltacak istihdam reformu ve vergi önlemlerini almasından övgüyle bahsetti.

Diğer yanda Avrupa Merkez Bankası da bugün toplanıyor. Ancak analistler, toplantıdan çok büyük sürprizler çıkmayacağını söylüyor.

De Guindos, imarcılara verilen krediler ve bankaların temerrüt kredilerinden biriken varlıklarının, gerçek ekonomik değeriyle birlikte "kötü banka" hesabına aktarılacağını söyledi ve "Bu kötü banka, ilk başta çaıklanandan daha fazla özel sektör yatırımcısı katılımını gerektirecek" dedi.

İspanya Ekonomi Bakanı, yatırımcıların en azından yüzde 55 sermaye ve ikinci dereceden teminatlı kredisinin olacağını söyledi.

Oliver Wyman'ın İspanyol bankacılık sisteminin 53.745 milyar euroya ihtiyacının olduğuna işaret eden stres testi sonuçlarına ilişkin ise De Guindos, "Yalnızca İspanya değil, Avrupa Birliği'nin genelindeki etkisi bilinmeden bir karar alınması sorumsuzluk olur" dedi.