Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de istihdam verisinin beklentiyi aşmasının, küresel yavaşlama endişelerini gevşeterek, riskli varlık iştahını artırmasıyla 7 ayın zirvesine doğru ilerledi.

Asya'da en çok işlem gören para birimlerinin göstergesi Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.3 yükselerek 117.32 puana çıktı. Endeks 1 Ekim'de 117.40 puandan Mart'tan bu yana en yükseğini kaydetmişti. Tayvan doları bir haftanın en büyük sıçramasını yaparken, Filipin pezosu da ABD'deki istihdam verisinin 162 bin kişilik artışa işaret etmesi üzerine 2 haftanın en yüksek düzeyini kaydetti. Bloomberg'ün anketine katılan ekonomistlerin beklentisi, istihdamın 140 bin kişilik ekleme yapacağı yönündeydi.

Avrupa Merkez Bankası da bugün borç krizinin çözümünü görüşmek üzere toplanıyor.

Toparlanmanın hızlanabileceğinin sinyalini veren ABD verilerinin beklentileri desteklediğini belirten Credit Agricole CIB'nin stratejistlerinden Frances Cheung, "Ancak fiyat etkisinin AMB'nin bugünkü toplantısının öncesinde çok fazla hissedilmediğini söyledi.

Tayvan doları yüzde 0.3 güçlenerek 29.322 seviyesine tırmanırken, Filipin pezosu yüzde 0.1 değerlenerek 41.555 düzeyine çıktı. Filipin pezosu daha erken saatlerde 41.523'ten 17 Eylül'den bu yana en yükseğini kaydetmişti. Malezya ringgiti yüzde 0.1 artışla 3.0575 seviyesine ulaştı.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de hizmet sektörünün son 6 ayın en büyük sıçramasına işaret etmesinin ardından Asya Borsaları yükseldi.

HSBC Holdings Plc'nin Hong Kong'taki ekonomistlerinden Qu Hongbin ve Frederic Neumann, Japonya hariç Asya ekonomisinin 2013'te yüzde 6.3'ten yüzde 7.3'e hızlanacağını öngördü.