Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalarda dikkatler üç önemli merkez bankasının bugün yapacağı toplantılara ve ABD'de bu hafta açıklanacak olan istihdam verilerine çevrilmiş durumda. Bu ortamda, hisse senetleri yükselirken, Asya para birimleri son yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı. Petrol dün Haziran ayından bu yana en keskin düşüşünü yaşamasının ardından sıçrama yaptı.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi Londra saati ile 08:20'de yüzde 0.3 yukarıda seyrediyordu. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3'lük bir çıkış gerçekleştiriken, Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.5 ve MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 yükseldi. Asya hisselerinin gösterge endeksi son bir haftanın en keskin çıkışını gerçekleştirdi. Japon yeni hariç Asya bölgesinin en çok kullanılan 10 para birimini içeren Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.4 ile 9 Mart'tan bu yana en hızlı yükselişini yaptı. Petrol New York'ta dün yüzde 4.1 düştükten sonra yüzde 0.6 yükseldi.

Japonya Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası, Avustralya Merkez Bankası'nın 2 Ekim'deki sürpriz faiz indiriminin ardından bugün para politikası toplantısı yapacak. Yatırımcılar ayrıca, ABD'de bugün açıklanacak olan haftalık işsizlik başvuruları ve yarınki tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini de bekliyor. Dün ABD'de açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi beklenenden daha iyi çıkarken, ISM imalat dışı endeksi son altı ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Singapur'da Credit Agricole CIB stratejistlerinden Frances Cheung, "Piyasa bekleyişleri güçlü çıkan ABD verilerinden destek buldu ve ABD toparlanması hız kazanıyor olabilir" dedi ve "Ancak şimdiye kadarki fiyat hareketi, bugünkü Avrupa Merkez Bankası toplantısı öncesi halen sakin" şeklinde görüş bildirdi.