Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA), Euro Bölgesi'ndeki bankalardan, daha sıkı küresel standartları yerine getirmek için kenara ayırdıkları 200 milyar euroluk sermayeye tutunmalarını talep etti.

Londra'daki EBA, sermaye artırımlarına ilişkin planlarını talep ettiği 27 bankanın, toplamda 116 milyar euroluk sermayeyi karşıladığını açıkladı. EBA'nın raporuna göre, Yunan ve İspanyol bankalarına verilen yardımlar da dahil olmak üzere Avrupalı bankalar 2011'den bu yana sermaye rezervlerini 200 milyar euronun üzerinde artırdı.

Bankaların bu sermayeye tutunmasını ve sermayelerini artırmayı sürdürmelerini istediklerinin altını çizen EBA Başkanı Andrea Enria, "Bankaların bu uygulamadaki en önemli olumlu tepkisi, yüzde 75'lik açığı,
kazançların korunması ve yeni sermaye gibi diğer önlemlerle karşılamaları oldu" dedi.

Yunanistan, İspanya ve İtalya'daki borç krizinin geçtiğimiz yıl kötüleşmesiyle yatırımcıların AB bankacılık sektörüne güveni dibe vurdu. EVA bunun üzerine Avrupalı bankalardan Aralık'ta 114.7 milyar  
euroluk yeni sermaye artırmalarını talep etti. Kuruluş, bankaların Euro ülkelerinde düşen tahvil fiyatlarına karşı Tier-1 sermaye oranını yüzde 9'a çıkarmalarını ve tampon olarak ekstra rezervlerine tutunmalarını istedi.

Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ve Kıbrıs ve Slovenya'daki bankalar ise henüz Avrupa'daki sermaye hedeflerini karşılayamadı.