Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya tahvilleri, Hazine'nin 4 milyar euroluk (5.18 milyar dolar) borçlanma kağıdı ihalesine hazırlanması ile birlikte, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) para politikası toplantısı öncesi değer kaybetti.

İki yıl vadeli İspanyol tahvilleri, Ekonomi Bakanı Luis De Guindos'un, yetkililerin ülkenin kurtarmaya ihtiyacı olup olmadığını halen düşünmekte olduğunu açıklamasının ardından düşüşünü ikinci güne taşıdı. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, son dört haftanın en düşük seviyesine yalnızca 4 baz puan uzakta. AMB yetkilileri bugün Slovenya'nın Ljubljana kentinde toplanacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, bankanın politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan 0.75'te bırakmasını bekliyorlar. Fransa Hazinesi de bugün borçlanma kağıdı satacak.

Amsterdam'da ING Groep NV kıdemli stratejisti Alessandro Giansanti, "İspanya ihalesi öncesi, bir miktar tavizin fiyatlandığı görülüyor " dedi ve "İspanya tahvilleri son dönemde volatil hareket ediyor. Zira piyasa ülkenin yardım çağrısında bulunmasını beklyor" şeklnde değerlendirmede bulundu.

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 11 baz puan baz puan ya da 0.11 yüzde puanı artarak, Londra saati ile 09:27'de yüzde 3.33'e çıktı. Temmuz 2014 vadeli yüzde 4.75 faizli tahvillerin fiyatı 0.195 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.95 euro düşerek 102.435'e indi. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi ise yedi baz puan yükselişle yüzde 5.88'e çıktı.

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi, AMB'nin son kararının bir gün sonrasında, 7 Eylül'de gördüğü son beş ayın en düşük seviyesinden 50 baz puanın üzerinde bir yükseliş gösterdi. İspanya Ekonomi Bakanı de Guindos, dün yaptığı açıklamada, İspanya'nın kurtarma almanın tüm sonuçlarını düşüneceğini kaydetti.

İspanya Hazinesi bugün, Ekim 2015'te vadesi dolacak yüzde 3.75 faizli, Ekim 2014'te vadesi dolacak yüzde 3.3 faizli ve Temmuz 2017'de vadesi dolacak yüzde 5.5 faizli tahvilleri satacak. Hazine 20 Temmuz'da 3 yıl vadeli tahvilleri ortalama yüzde 3.845 faizle satmıştı.

Bloomberg ve European Federation of Financial Analysts Societies'in derlediği verilere göre, Almanya tahvilleri, dün itibariyle, bu yıl yatırımcısına yüzde 3.2 kazandırırken, İspanya kağıtları yüzde 1.4 ve Fransa kağıtları yüzde 7.7 getiri sağladı.