KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası yetkilileri, ekonomiye gelecekteki destek konusunda bir sıkıntı yaşatma tehlikesi taşıyan enflasyon riskleri üzerinde yoğunlaşan uyuşmazlık ortamında, teşvik programının son turunu tamamlama yönünde oy kullandı.

Başkan Mervyn King ve Para Politikası Komitesi'nin dokuz üyesi, Bloomberg Ne3ws'un anketine katılan 40 ekonomistin tümünün tahmin ettiği doğrultuda, tahvil alım programının hedefini 375 milyar sterlinde (604 milyar dolar) tuttu. Gelecek ayki toplantıya kadar, merkez bankası Temmuz ayında başladığı teşvik turu dahilinde 50 milyar sterlinlik daha menkul kıymet alarak programı tamamlayacak.

Yükselen emtia maliyetleri fiyat baskılarını besliyor ve politika yapıcı Ben Broadbent, İngiltere Merkez Bankası'nın parasal genişlemeye ek yapma kapasitesinin, beklenenden daha hızlı giden enflasyondan dolayı sınırlı olduğunu söyledi. Başekonomist Spencer Dale, geçen ay, süregelen gevşek par politikasını riskleri konusunda uyarıda buunmuştu. Bu iki yetkilinin duruşu, daha fazla teşviğin gerekebileceği ihtimalinden söz eden çoğunluğun görüşünü yenmeye yeterli olmayabilir.


Londra'da Deutsche Bank AG ekonomistlerinden George Buckley, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Kasım ayına kadar bekleme gücüne sahipler" dedi. Buckley, yetkililerin gelecek ay parasal genişlemeye gitmeyeceğini, ancak buna oldukça yaklaşacaklarını sözlerine ekledi.

İngiltere Merkez Bankası politika yapıcıları ayrıca, politika faizini değiştirmeyerek rekor düşük seviye olan yüzde 0.5'te tuttu.

Bloomberg'in diğer bir anketine katılan 52 ekonomistten 48'i, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü toplantıda gösterge faizi değiştirmemesini bekliyor. Diğer dört ekonomist ise 25 baz puanlık bir faiz indirimi öngörüyor. Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını TSİ 14:45'te açıklayacak ve Başkan mario Draghi, açıklamadan 45 dakika sonra basın toplantısı yapacak.

Advertisement