KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

IMF'nin sözcülerinden biri, Yunanistan'ın borç oranı sürdürülebilir olacak bir tablo çizmezse ya da diğer kreditörler, kurtarma paketindeki finansal açığı kapamak için devreye girme vaadinde bulunmazsa, fonun, ülkenin kurtarma kredisini ödemeyeceğini söyledi.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine lagarde geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın borç oranı için bir çözüm bulunması konusunda uyararak, Avrupalı politika yapıcılara, kurtarma yardımının bir kısmını zarar yazmaları yönünde baskıda bulundu. IMF ülkenin borç/GSYH oranının 2020 itibariyle yüzde 120 olması hedefine sahip çıkarken, Yunan hükümeti bu hafta genel hükümet borcunun 2013'te GSYH'nin yüzde 179.3'üne tırmanabileceği tahminini açıkladı.

"Kredinin ilerlemesi için 2 temel unsura ihtiyacımız var: Borçların sürdürülebilirliği ve finansal garanti. Ve her ikisinin de yerli yerinde olması gerekiyor" ifadelerini kullanan  IMF sözcüsü Gerry Rice, bu gereksinimin nasıl karşılanacağını ise hâlâ daha Avrupalı liderler ve Yunan yetkililer ile görüştüklerini söyledi.

Lagarde geçtiğimiz hafta ayrıca Yunanistan'ın, Atina'da bu sıralar tartışılan bütçe önlemlerinin, finansal açığı karşılamayacağını söyleyerek, tek başına harcama kesintilerinin, 130 milyar euroluk kredinin bir sonraki taksidinin ödenmesinde daha fazla engellerin olabileceğine işaret etti.

Advertisement