Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın bankacılık sektörünün hala küçük olduğunu belirterek, ''Sektörü büyütmek için azami gayret göstermemiz gerekiyor'' dedi.

Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde düzenlenen CEO Club toplantısı kapsamında gerçekleştirilen ''Bankacılar Zirvesi''nde konuşan Aydın, 2012 yılının bankacılık açısından beklendiği gibi geçtiğini, 2013 yılının ise Türkiye açısından daha iyi bir yıl olmasını beklediklerini belirterek, şunları söyledi:

''Dünyada sular durulmadı. Çok konuşuluyor ama ekonomilerin büyümesine yönelik somut tedbirler ortada yok. Sorun büyüyememe sorunu, çözüm ise büyüme ile gelecek. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok, büyüme dışındaki çözümlerin çözüm olmadığını, geçici olduğunu ve uzun süredir de vakit kaybettiğimizi düşünüyorum. Türkiye'nin de dünyanın da büyümesi gerekli. Büyüme konusunda biraz daha cesur olunması gerekli. Aslında Türkiye'de devletin de bireylerin de söylendiği kadar borcu yoktur. Bir pazara girmek için, bir yerde kalıcı olabilmek için, büyüyebilmek için yeri ve zamanı geldiğinde belli riskler almak gerekir. Talebe yönelik politikaların biraz gevşetilmesi gerekli. 2013 yılında Merkez Bankası, dış talebe dayalı büyüme stratejisi düşünüyor, bu gerçekleşmez ise istenilen büyümenin gerçekleşmesi için iç talebe yönelim olabilir. Bankacılık sektörü hala küçük, sektörü büyütmek için azami gayret göstermemiz gerekiyor.''

Bankacılık sektöründe net faiz marjlarında düşüş olmadığını, cirodaki düşmeden dolayı karın da doğal olarak aşağı yönlü olduğunu söyleyen Aydın, ''Daha iyi kazanmayı doğal olarak istiyoruz. Bu da kredi büyümesi, net faiz marjı ve rekabetle ilgili bir durum. Krediler büyüdüğü zaman, net faiz marjını da eğer biz çok ciddi rekabet yapmazsak ve muhafaza edebilirsek sağlanabilir. Ama biz bazen rekabetin de dozunu kaçırıyoruz. Buna rağmen Rekabet Kurulu'ndan ceza yiyoruz o da ayrı bir şey. Onun için büyüme olunca, yani yüzde 20'nin biraz daha üzerinde bir kredi büyümesi sektörde, bunun yüzde 5'lik Türkiye büyümesine katkısı olacak doğal olarak. Merkez Bankası'ndan iç talebe yönelik bir gevşeme bekliyoruz ve 2013 yılında da pozitif geçeceğini öngörüyorum'' değerlendirmesini yaptı.

Aydın, Suriye ile ilgili olarak geçmişte de Türkiye'nin komşularıyla sorunlar yaşadığını anımsatarak, sadece sınır illerindeki bazı firmalarda sorun yaşanabileceğini, bununla ilgili tüm bankaların kendilerine göre önlem aldığını anlattı.

-''Faizlerin tek başına düşürülmesi kredileri büyütmeyebilir''-

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin ise, Merkez Bankası'nın yeni uyguladığı politikalara uyum sağlamada bankacıların zorluk çektiğini, ancak 2012 yılında yeni politikalara alıştıklarını vurgulayarak, ''2012 yılında bilanço yönetimini daha iyi yapabildik. Merkez Bankası'nın politikalarını daha iyi anladık. 2012 yılı kar marjlarının düştüğü ve alternatif kar cepleri aramakla büyümeye zorlandığımız bir yıl oldu. Yurt dışında kullanılması gereken politikalar kullanıldı ve sonuna gelindi. Bizde ise Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalar bize esneklik kazandırdı'' diye konuştu.

2013 yılında şirketlerin almış olduğu risklerin bankların bilançosunda bir risk oluşturabileceğini kaydeden Uluşahin, ''Faizlerin tek başına düşürülmesi kredileri büyütmeyebilir, bunun dışında başka politikalarla bunun desteklenmesi gerekiyor'' dedi.

-''Dün gece finansal olarak rahat uyuduk''-

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, Türkiye'nin geçen 3 yılda ve cari yılda iyi bir dönem geçirdiğini söyleyerek, ''Geçtiğimiz yıllarda finansal stres testleri konuşulurken, önümüzdeki dönemin gündem maddesi dünyada ve Türkiye'de büyüme olacak. Bankacılığın büyümesi aslında kayıt dışılığın önlenmesi demektir, bizim her taktığımız POS cihazı ekonomiyi kayıt içine almak demektir. Suriye olaylarının yaşandığı gece insani olarak rahat uyumadık ama finansal açıdan rahat uyuduk'' değerlendirmelerinde bulundu.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise, bankacılık sektörü ile mobil dünyanın entegre olduğunu belirterek, ''Yakın gelecekte mobil bankacılık uygulaması internet bankacılığını yakalayacaktır'' dedi.