Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik oranının Eylül ayında, işverenlerin işe almaları sınırlamaları ile birlikte yükselmesi bekleniyor. Bu durum, istihdam piyasasındaki zayıf iyileşmeyi, Fed'in içinde ve başkanlık seçimindeki tartışmaların merkezine yerleştiriyor.

Bloomberg News'un anketine katılan 88 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin Ağustos ayındaki seviyesi olan yüzde 8.1'den Eylül ayında yüzde 8.2'ye çıkması bekleniyor. Öte yandan, tarım dışı istihdamın ise 115,000 artması bekleniyor. İstihdam yılın ilk sekiz ayında aylık ortalama 139,000 arttı.

New York'ta Bank of America Corp. küresel ekonomik araştırma eş başkanı Ethan Harris, "Yerimizde sayıyoruz" dedi ve "İstihdamda 100,000 civarında bir artış, yalnızca iş gücüne yeni katılan nüfusu karşılamaya yeter" şeklinde görüş bildirdi.

43 aydır sürekli yüzde 8 seviyesinin üzerinde kalan işsizlik oranı, küresel talep ve işletme yatırımlarının gerilediği bir ortamda, gelirlerin ve tüketicilerin ekonomiyi destekleme gücünün azalmasına neden oluyor.

Bugünkü veriler, Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney'in istihdamı güçlendirme konusunda kimin en iyi donanıma sahip olduğunu tartıştığı bir ortamda, Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimleri öncesi sondan ikinci istihdam verisi olacak.

ABD Çalışma Bakanlığı, TSİ 15:30'da Eylül ayı için tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini açıklayacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tarım dışı istihdam artışı tahminleri 60,000 ile 165,000 arasında kaldı.

İstihdamın Eylül ayında beklenen sayıda artması durumunda, üçüncü çeyrekte aylık ortalama istihdam artışı 117,000 olacak ve bu son iki yıldaki ikinci en yavaş artışı işaret ediyor.

Kamu sektörü istihdamının dahil edilmediği özel sektör istihdamının ise, Ağustos ayındaki 103,000 artıştan sonra Eylül ayında 130,000 artması bekleniyor.