Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı maliye bakanlarının toplantılarının öncesinde ve metaldeki değer kaybının ham madde üreticilerini aşağı çekmesiyle gelişen piyasalar endeksi 1 haftanın en sert düşüşünü kaydetti.

Zijin Mining Group Co., bakır ve altın fiyatlarındaki düşüşün
etkisiyle 2 haftanın en büyük değer kaybına işaret etti. Hon Hai Precision Industry Co., Foxconn Technology Group'un, işçilerin eylemleri üzerine üretimi dudurmasıyla 1 ayın en düşük seviyesine geriledi. Asya'nın en büyük çelik üreticisi Posco, SK Telecom Co.'nun şirketteki hisselerini azaltmasıyla yüzde 2.2 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 kayıpla 1,001.31 puana gerileyerek 2 gün süren kazancını sonlandırdı. Euro Bölgesi maliye bakanları bugün Lüksemburg'da İspanya'nın durumunu ve bankacılık birliğini görüşmek üzere bir araya gelecek. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, krizin başından bu yana ilk kez Yunanistan'ı ziyaret edecek.

Yatırımcıların toplantı öncesinde yükseliş beklemeyeceğini belirten ACB Securities Co.'nun analistlerinden Attila Vajda, toplantılardan bir sonuç çıkmayacağını söyledi.

Şanghay Bileşik Endeksi, Çin Borsasının tatil sonrasında yeniden açılmasıyla yüzde 0.8 düştü. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 geriledi. Hindistan'ın S&P CNX Nifty Endeksi yüzde 0.3 düştü. Tayvan'ın Taiex Endeksi ve Güney kore Kospi endeksi yüzde 0.8 geriledi. Malezya ringgiti, gelişen piyasa paralarındaki düşüşe öncülük etti.

Sanayi ve metal hisseleri, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nin en çok kaybedenleri arasında kaldı. Endeks bu yıl yüzde 9.3 kazançla, 2012'de yüzde 13 yukarıda seyreden MSCI Dünya Endeksi'nin gerisinde kaldı. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi tahmini kaznaçlarının 11.3 katından fiyatlanıyor.