Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

-Avrupa 500 milyar euroluk fonu kurdu

Avrupalı liderler, borç yükü altında olan ülkelere yardım edebilmek için 500 milyar euroluk bir fon oluştururken, ekstra finansal efora yakın zamanda ihtiyaç duyulmayacağı görüşünü bir kez daha tekrarladılar.

17 ülkenin finans bakanları Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) "işlevsel" olduğuna vurgu yaparak, yakın zamanda en büyük müşterisi olabilecek İspanya'nın, Mekanizma'ya başvurmanın eşiğinde olmadığını ifade etti. Yunanistan'a yapılacak bir sonraki yardım ödemesi ve Kıbrıs Rum Kesimi'ne yapılacak bir yardım programına yönelik kararlar ise daha sonraya bırakıldı.
On yıllık İspanyol tahvil faizleri 24 Temmuz'da yüzde 7.62 seviyelerindeyken bugün yüzde 5.71 oldu. Aynı zaman dilimi içerisinde 10 yıllık İtalyan tahvilleri yüzde 6.60'tan yüzde 5.08'e düşerken, euro yüzde 7.6 artarak 1.2971 dolara ulaştı. ESM geçici olarak kurulan Avrupa Finansal İstikrar Kurumu'nun (EFSF) yerini dolduracak. EFSF, şu ana kadar 440 milyar euroluk bütçesinin 192 milyar eurosunu İrlanda, Portekiz ve Yunanistan'a kredi vermek için kullanırken, 2013 ortası itibariyle süresini doldurmuş ve işlevden kalkmış olacak. ESM ve EFSF o zamana dek paralel kurumlar olarak çalışacaklar.

-Avrupa hisseleri ayın en sert düşüşünü yaşadı

Avrupa hisseleri, Dünya Bankası'nın Doğu Asya ekonomik büyümesinin son 11 yılın en yavaş seviyesinde gerçekleşeceğini iddia eden raporu ve yatırımcıların Avrupalı finans bakanlarının Lüksemburg'taki toplantı sonucunu beklemesiyle bu ayın en sert düşüşünü yaşadı.
Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saatiyle 16:33'te yüzde 1'lik düşüşün ardından 271.51 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz hafta ABD işsizlik verilerinin 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemesi ve İspanya bankaları stres testinin beklenenden iyi çıkmasıyla yüzde 2.1'lik tırmanış kaydetmişti.

-Almanya'da sanayi üretimi düştü

Almanya'da sanayi üretimi Ağustos ayında, ülke borç krizinin Euro Bölgesi'nde ekonomik büyümeyi olumsuz etkilemesi ve firmaların yatırımlarını beklemeye almasının etkisi ile düştü.

Sanayi üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0.5 düştü. Bu veri Temmuz ayında yüzde 1.2 artmıştı. Bloomberg News'un anketine katılan 39 ekonmistin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin yüzde 0.6 düşmesi bekleniyordu. Sanayi üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre ise, çalışma günlerine göre düzeltilmiş rakamla, yüzde 1.4 düştü.

-Euro 7 günlük rallinin sonuna geldi

Euro, Avrupalı maliye bakanlarının, İspanya'nın kurtarma isteğini göz ardı etmekte zorlandığı söylentileri arasında Lüksemburg'ta buluşurken yen karşısındaki 7 günlük rallisini sonlandırdı.
Euro, New york saatiyle 10:01 sıralarında yüzde 1.1 düşerek 101.49 yen oldu. Öte yandan dolar karşısında yüzde 0.6 değer kaybeden euro, 1.2973 dolar seviyesine geriledi. Dolar ise yüzde 0.6 gerileyerek 78.23 yen oldu.

-Altının hızını dolar kesti

Altın, güçlenen doların sarı metale alternatif yatırım olarak talebi düşürmesinin ardından New York seanslarında düştü.
Aralık vadeli altının onsu New York saatiyle 10:03'te yüzde 0.3 gerileyerek 1,775.40 dolara indi. Fiyatlar 5 Ekim'de 1,798.10 dolara çıkarak 9 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

-Bankaların aktif büyüklüğü % 7 arttı

Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü Ağustos 2012 itibarıyla geçen yıl sonuna göre yüzde 7 artarak 1 trilyon 303 milyar 431 milyon liraya ulaştı. Sektörün dönem net karı da 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 19,4 artışla 15 milyar 185 milyon liraya yükseldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Ağustos 2012 ayına ilişkin ''Türk Bankacılık Sektörünün Konsolide Olmayan Ana Göstergeleri''ni açıkladı.