Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası'nın öngörülebilir gelecekte faizleri düşük tutmasının gerektiğini ve deflasyon riski göz önünde bulundurulduğunda daha fazla faiz indiriminin de gerekebileceğini belirtti.

Euro Bölgesi enflasyonunun 2013'te yüzde 1.6'ya yavaşlamasını öngörerek, ücret ve kârlardaki aşağı yönlü risklere dikkat çeken IMF, "Fiyat düşüşü ihtimali, yüzde 25 ile alışılmadık oranda yüksek. Bu tahmin, MB'ye faizleri düşük tutma ya da daha fazla aşağı çekme için yeterli gerekçe sunuyor" dedi.

Frankfurt merkezli AMB, 5 Temmuz'da politika faizini yüzde 0.75 ile tarihi düşük seviyeye indirir ve mevduat fonlarını da sıfıra çekerken; AMB Başkanı Mario Draghi geçtiğimiz hafta faha fazla faiz indiriminin ekonomi üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu söyledi. IMF, üçüncü yılına giren Avrupa'daki borç krizinin derinleşebileceği ve ekonomik görünümün kötülediği konusunda uyardı.

IMF, Euro Bölgesi için önümüzdeki yıla ait büyüme tahminini Temmuz'daki yüzde 0.7 tahmininden yüzde 0.2'ye çekti ve bölgenin bu yıl yüzde 0.4 daralacağını öngördü.